Selen: jest niezbędnym elementem licznych szlaków metabolicznych. Duże ilości tego pierwiastka znajdują się w mięsie, rybach, nabiale, produktach zbożowych (m.in. płatkach owsianych), orzechach (zwłaszcza brazylijskich) i grzybach. Prawidłowy poziom selenu przyczynia się do: prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, dobrego stanu włosów i paznokci, ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym, odpowiedniej spermatogenezy, a także wsparcia pracy tarczycy.
Chrom :znajduje się w niewielkich ilościach w wielu produktach spożywczych. Znaleźć go można m.in. w produktach pełnoziarnistych, wołowinie i niektórych warzywach (np. w brokułach i fasolce szparagowej), jednak jego zawartość różni się nawet w przypadku tych samych rodzajów żywności. Prawdopodobnie jest to spowodowane różnicami mineralnymi w glebie, w której były one uprawiane. Chrom przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych i pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi.
Molibden: Podobnie jak inne minerały, obecny jest w glebie i przenoszony do pożywienia w wyniku procesu upraw roślin i hodowli zwierząt żywiących się tymi roślinami. Najbogatszymi źródłami są m.in. fasola, soczewica, zboża i podroby - zwłaszcza wątroba i nerki. Molibden przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu aminokwasów siarkowych.
Jod: to rodzaj minerału, który znaleźć można naturalnie w glebie, wodach oceanicznych oraz morskich, a także w organizmach żywych, takich jak glony czy skorupiaki. Jod jest ważny m.in. dla funkcjonowania tarczycy i prawidłowej produkcji jej hormonów. Wspiera także metabolizm energetyczny, utrzymanie funkcji poznawczych, funkcjonowanie układu nerwowego i zachowanie zdrowej skóry.
Krzem: znajduje się w śladowych ilościach w całym naszym ciele. Jego naturalnym źródłem są włókna roślin, zwłaszcza pełnoziarnistych, takich jak pszenica, owies, jęczmień i ryż, a także cebuli i buraków. W suplementacji występuje też często pod postacią krzemionki, czyli związku chemicznego, który składa się z krzemu oraz tlenu. Pozyskuje się ją zazwyczaj z liści bambusa i ziela skrzypu polnego.