Reishi (Ganoderma lucidum, Lakownica żółtawa) to jeden z najbardziej cennych grzybów w Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. W tłumaczeniu znaczy „boski grzyb nieśmiertelności“. Jego działanie wykorzystywane jest od ponad 4000 lat.
Dzięki zastosowaniu metody podwójnej ekstrakcji (najpierw ekstrakcja wodą, a następnie alkoholem) oferujemy wyciąg z reishi o wysokiej jakości oraz o idealnym stosunku substancji czynnych w celu uzyskania jak najlepszych rezultatów:
30 % polisacharydów (to 33-34 %)
4 % triterpenów
Reishi (Lakownica żółtawa, Ganoderma lucidum) należy do żagwiowiatych grzybów rozkładających drewno. Możemy go znaleźć głównie na drzewach martwych lub pniach. Jego owocniki są półokrągłe i mają średnicę 6−12 cm. Są specyficzne ze względu na ich lśniącą warstwę, z której wywodzi się ich nazwa.
Reishi (Ganoderma) pochodzi z Azji, gdzie jest również nazywany „boskim grzybem nieśmiertelności“. Jest ważną częścią Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, przez którą jest wykorzystywany od ponad 4000 lat. Wzmiankę o Reishi (Ganoderma) znajdziemy również w podstawowym dziele medycyny chińskiej, w Wewnętrznym Kanonie Żółtego Cesarza. Był wtedy na tyle rzadki, że przeznaczony wyłącznie dla cesarza i jego rodziny. Stosowano go nie tylko w medycyne chińskiej, ale również jako silny talizman na szczęście i ochronę przed złem. Mnisi w taoistycznych klasztorach stosowali Reishi (Ganoderma) przed medytacją ze względu na jego zdolność łagodzenia duszy Shen. Z uwagi na zdolność regeneracji funkcji organizmu i jego aktywizacji jest używany również przez rosyjskich astronautów oraz Szerpów, mieszkających na dużych wysokościach w Himalajach.
Reishi wzmacnia odporność organizmu oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Równocześnie naturalnie pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu. Reishi zawiera wiele substancji bioaktywnych, co czyni go wyjątkowym. W Reishi można znaleźć oprócz witamin, minerałów również duże ilości polisacharydów beta glukanów, ganoderanów, ale również steroidów, laktonów, triterpenów, do których należy kwas ganoderowy czy lanostanów itp. W naszej produkcji stosujemy owocniki 6-9-miesięczne. W tym wieku stężenie substancji czynnych jest najwyższe. W starszych grzybach koncentracja substancji czynnych stopniowo się obniża i ich działanie nie jest już tak efektywne.