Enoki (płomiennica zimowa, Flammulina velutipes) to bardzo znany grzyb jadalny, głównie w Chinach, Korei i Japonii.
Dzięki biofermentacji i ekstrakcji gorącą wodą oferujemy wysokiej jakości wyciąg z enoki w idealnym stosunku substancji czynnych celem uzyskania najlepszych rezultatów:
przynajmniej 30 % polisacharydów (to 33-34 %)
Enoki rośnie saprofitycznie w kępach na drzewie, przy korzeniach lub na pniach. W przyrodzie możemy go znaleźć głównie w chłodniejszych porach roku - w jesieni i w zimie. Kapelusze mają kolor miodowo-brązowy, lepki a noga jest aksamitna. Grzyb obecnie jest uprawiany komercyjnie. Popyt na niego wzrósł w ubiegłym wieku, po badaniach Dr. Ikekawi, który badał częstość występowania raka w populacji ogólnej oraz w populacji uprawiającej i konsumującej Enoki.
Grzyb Enoki był ceniony przez starożytnych Egipcjan i Chińczyków. W Egipcie był uważany za grzyb nieśmiertelności i był zarezerwowany tylko dla faraonów, podobnie jak w Chinach, gdzie jest uważany za grzyba przedłużającego życie. Enoki zawiera wiele substancji czynnych, witaminy, minerały, polisacharydy ‒ beta glukany, przeciwutleniające polifenole i izoflawony np. genisteina, adenozyna, terpeny, steroidy lub sfingozyna cerebrosid itd. Ważna jest również koncentracja polisacharydów w ekstrakcie.