Holistic Chaga jest herbatą wykonaną ze sproszkowanego grzyba Inonotus obliquus. Zawiera naturalne witaminy, minerały, pierwiastki śladowe, polisacharydy, kwas betulinowy, melaninę, składniki odżywcze, beta glukan, saponiny, sterole, triterpeny, dysmutaze ponadtlenkowa i kompleks aminokwasów. Chaga rośnie głównie na pniach brzozy.
Herbata Chaga ma wiele zastosowań i korzystnych właściwości dla człowieka:
Skład: Zmielone suszone grzyby Chaga (Inonotus obliquus).
Zawartość opakowania: 50 g
Przygotowanie: Wymieszaj 2 łyżeczki od herbaty w 1 litrze gorącej wody, lub dusząc 1 łyżkę stołową Chagi w 2 litrach wody przez 5 godzin na małym ogniu pod przykryciem.
Przepisy na kreatywne wykorzystanie herbaty Chaga:
Chaga-Coco:
Jako dodatek smakowy doskonale się sprawdza łyżeczka cynamonu, aby uzyskać słodszy smak możemy dodać łyżeczkę dobrego miodu lub ksylitolu.
Inga-Chaga:
Chaga-Chili:
Jeśli lubimy słodko-ostry smak możemy dodać łyżeczkę dobrego miodu lub ksylitolu.
Chagalatte:
Chiachaga:
Nasiona Chia należy dodać do herbaty Chaga, wymieszać i odstawić na minimum 5 minut (przy pozostawieniu na dłuszy okres czasu konsystencja będzie coraz bardziej żelowa). Dodaj resztę składników, wymieszaj i smacznego.
Dawkowanie: Rozpoczynamy od 1 szklanki przygotowanej herbaty (250 ml) dziennie, obserwując reakcje organizmu, stopniowo zwiększamy do 4 szklanek (1000 ml) dziennie. Zalecana dawka nie powinna zostać przekroczona. Herbata Chaga nie może być stosowana jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Uwaga! Jeśli używamy leki rozrzedzające krew (przeciwzakrzepowye) i/lub leki na cukrzyce przed spożyciem herbaty trzeba zasięgnąć porady lekarza, lub terapeuty. Kobiety w ciąży i karmiące nie powinny spożywać Chagi ponieważ wpływ na małe dzieci nie został zbadany.
Magazynowanie: Chronić przed wilgocią, przechowywać w temperaturze nie przekraczającej pokojowej i w miejscu niedostępnym dla dzieci.