Bio kurkuma 500 g - puder

Nie zawiera konserwantów, barwników i aromatów. Wegańska i bez laktozy. Idealna do przyprawiania egzotycznych potraw z warzywami, rybami i mięsem.

  • Prix net: €12,22 €12,83
  • pièces
  • Achetez maintenant, payez dans 30 jours.
  • Paiements rapides Blik.

Bio kurkuma 500 g - puder

 

Nasz proszek BIO KURKUMA wytwarzany jest niezwykle delikatnie z ekologicznych korzeni kurkumy. Żółte korzenie są obierane po zbiorze, delikatnie suszone w temperaturze maksymalnie 40°C i mielone na drobny proszek. Dzięki starannej produkcji cenne składniki i naturalny kolor zostają w pełni zachowane. Kurkuma jest szczególnie popularna w ajurwedzie i naturoterapii, ponieważ zawiera cenną substancję roślinną- kurkuminę.

Puder BIO KURKUMA nie zawiera konserwantów, barwników i aromatów, jest wegański i nie zawiera laktozy. Idealny do przyprawiania egzotycznych potraw z warzywami, rybami i mięsem. Nadaje koktajlom, shotom i „złotemu mleku” intensywny, żółty kolor i dalekowschodni smak. Kurkuma w proszku jest sprawdzana i pakowana w Niemczech.

Kurkuma, znana również jako ostryż lub szafran indyjski należy do rodziny imbirów. W Niemczech intensywnie żółty korzeń jest szczególnie popularny jako naturalny środek barwiący oraz jako przyprawa o egzotycznym charakterze. Łacińska nazwa korzenia kurkumy to Curcuma longa. Roślina pochodzi głównie z Azji Południowo-Wschodniej i Indii i od wielu tysięcy lat jest tam czczona jako roślina święta. Obecnie już na całym świecie naukowcy przyglądają się jej właściwościom. Korzeń kurkumy był od dawna stosowany jako przyprawa  w profilaktyce zdrowia w tradycyjnej medycynie chińskiej oraz w ajurwedzie.

Kurkuma w proszku ma wiele zalet w porównaniu ze świeżym korzeniem. Dobrze przechowywana, chroniona przed promieniami UV, będzie służyć przez długi czas zachowując pełnię smakową oraz cenne składniki w najlepszej formie. Na 100 g proszku potrzeba około pół kilograma korzeni. Według  ajurwedy kurkuma pomaga w profilaktyce zdrowia.

Kurkuma posiada intensywny, lekki pikantny smak. Jest idealna do przyprawiania i aromatyzowania egzotycznych potraw z warzywami, drobiem, ryżem i makaronem azjatyckim. Nadaje ciepłym i zimnym potrawom dalekowschodni charakter i uszlachetnia popularne „Złote Mleko”.

 

Składniki: mielony korzeń kurkumy (Curcuma longa)*

*z upraw ekologicznych

 

Pochodzenie składników:

Rolnictwo spoza UE

 

Sposób użycia: do przyprawiania egzotycznych potraw z warzywami, drobiem, ryżem i makaronem.

Najlepiej spożyć przed: data minimalnej trwałości podana na etykiecie.

Nr partii: podany na etykiecie.

Warunki przechowywania: przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.            

 

Zawartość netto: 500 g

 

Ölmühle Solling GmbH, Niemcy

Jakość, nie ilość - to motto w ÖLMÜHLE SOLLING. W małej firmie w Boffzen, niedaleko Holzminden, od 1995 roku nasiona i orzechy, z certyfikowanych upraw ekologicznych, przetwarzane się w wysokiej jakości oleje. Od 1996 roku firma działa w ramach wytycznych Stowarzyszenia Naturland. Obecnie wyroby ciągle produkowane są w sposób rzemieślniczy, począwszy od wyboru surowców, produkcji oleju na małych prasach ślimakowych aż do filtracji i butelkowania włącznie. Firma zwraca szczególną uwagę na surowce, nasiona i orzechy, z których produkuje swoje oleje, dlatego pewnym jest, iż bio oleje Ölmühle Solling nie mają żadnych śladów pestycydów, metali ciężkich lub toksyn. Asortyment obejmuje surowce lokalne, jak i egzotyczne, z Europy i świata.

Marka  Ölmühle Solling GmbH

Symbol 4031192724326

Postać puder

Nuta smakowa słodko- ostra

Certyfikat rolnictwa ekologicznego Tak

Wegański Tak

Bez glutenu Tak

Bez laktozy Tak

Temperatura suszenia poniżej 40°C

Waga netto 500

Opakowanie doypack

Kraj pochodzenia surowca Indie