Wiesiołek dwuletni pochodzi z Ameryki Północnej, ale od dawna uprawiany jest w całej Europie. Surowcem jest ziele, nasiona i olej.
Jest naturalnym dietetycznym i biologicznie aktywnym źródłem Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT), w tym gamma-linolenowego (GLA), aktywnego dzięki unikalnej strukturze trójglicerydów, charakterystycznej tylko dla wiesiołka. GLA bierze udział w syntezie prostaglandyn, które odgrywają w organizmie istotną rolę na prawidłowy poziom ciśnienia krwi, korzystnie wpływając na układ naczyniowy, wzmagając działanie układu immunologicznego.
Skład chemiczny:
1 łyżkę nasion zalać 1 szklanką wrzącej wody i odstawić na 20 minut, przecedzić. Pić 3-4 razy dziennie. Nasiona w całości można dodawać do gorących potraw, a po zmieleniu do sałatek.
Opakowanie:200 gram
Kobiety Karmiące lub w ciąży nie powinny stosować tego zioła, chyba że lekarz prowadzacy zdecyduje inaczej