Czarnuszka (Nigella sativa)
Czarnuszka jest jednoroczną rośliną z rodziny jaskrowatych, pochodzącą z Europy Południowej i Azji Zachodniej. Owocem jest mieszek, zawierający czarne, pachnące nasiona. Roślina ta obecnie jest rozpowszechniona w całej Europie. Ojczyzną jej jest prawdopodobnie Azja Wschodnia. Przyprawę stanowią nasiona mające charakterystyczny smak - słodkawy, ale ostry i lekko palący oraz swoisty zapach.
W kuchni bliskowschodniej używana do przyprawiania białych serów, dodatek do pieczywa, do przetworów warzywnych.
Ma działanie lecznicze.
Opakowanie foliowe 100g
Hinduscy medycy stosują czarnuszkę jako środek pobudzający przeciwdziałający wzdęciom i niestrawności. Działa żółciopędnie, moczopędnie, wiatropędnie, rozkurczająco na mięśnie gładkie, a także wzmaga wydzielanie mleka. Aby sporządzić odwar leczniczy należy łyżeczkę nasion zalać filiżanką wody i pić 2 razy dziennie. Czarnuszkę stosuje się również w przypadku nieżytu oskrzeli.
PROSIMY NIE ŁACZYĆ W JEDNYM ZAMÓWIENIU INNYCH PRODUKTÓW Z POZA KATEGORII " ZIOŁA SYPKIE"