Owoce aronii charakteryzuje działanie przeciwutleniające
Owoce aronii charakteryzuje działanie przeciwutleniające. Dostarczają cennych antyoksydantów, które wspierają organizm w walce ze stresem oksydacyjnym.
1140 mg ekstraktu z aronii w dawce dziennej | |
Ponad 171 mg antocyjanów | |
Bez dodatków i wypełniaczy | |
Kapsułki z celulozy roślinnej, delikatne dla żołądka, przyjazne wegetarianom i weganom |
Suplementy YANGO produkujemy zachowując najwyższe rygory kontroli jakości. Dbamy o odpowiednie stężenie substancji czynnych i całkowite bezpieczeństwo produktów. Wierzymy, że w ten sposób możemy skutecznie pomóc Ci w osiągnięciu zamierzonych celów.
Składnik aktywny | 1 kapsułka | 3 kapsułki |
Aronia czarna - ekstrakt | 380 mg | 1140 mg |
w tym antocyjany (15%) | 57 mg | 171 mg |
Pozostałe informacje | ||
Kapsułek w opakowaniu | 90 kapsułek | |
Rodzaj kapsułek | Roślinne | |
Sugerowana dawka dzienna | 1-3 kapsułek | |
1 opakowanie wystarcza na | 30 - 90 dni |
Sposób użycia: 1 kapsułka od 1 do 3 razy dziennie po posiłku.
Składniki: ekstrakt z owoców aronii czarnej (Aronia melanocarpa) standaryzowany na zawartość min. 15% antocyjanów.; kapsułka: celuloza roślinna.
Informacja: Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Osoby przyjmujące leki przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Niewskazane małym dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym. Wyprodukowano w Unii Europejskiej. Podmiot odpowiedzialny: YANGO Sp. z o.o. Masa netto: 34,2 g.
Informacja alergiczna:
Nie zawiera skorupiaków, jaj, ryb, orzechów, soi, składników mlecznych, selera, gorczycy, sezamu.
Produkowane bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących.
Produkt wolny od metali ciężkich, takich jak arsen, kadm, ołów czy rtęć.
Główny Inspektorat Sanitarny:GIS-ŻP-SD-4230-00747/KC/19
właściwości aronii
Aronia jest krzewem z rodziny różowatych (Rosaceae), od dość dawna uprawianym w celach ozdobnych, a także spożywczych. Ma niewielkie ciemne, prawie czarne owoce jagodowe, których używa się do produkcji soków, win i dżemów. Produkuje się z nich także barwniki spożywcze.
Ostatnio coraz częściej zwraca się uwagę na właściwości prozdrowotne tych owoców.
Owoce aronii zawierają liczne polifenole, w tym flawonoidy, a przede wszystkim antocyjany i proantocyjanidyny. Związki te mają przede wszystkim bardzo silne działanie przeciwutleniające, czyli antyoksydacyjne. Łączą się one z wolnymi rodnikami gromadzącymi się w tkankach i komórkach naszego organizmu i powodują ich neutralizację. Polifenole zawarte w aronii zapobiegają więc powstawaniu w naszym organizmie stresu oksydacyjnego wywoływanego przez wolne rodniki.
Wolne rodniki są wysoce reaktywnymi cząsteczkami, które powodują uszkodzenia komórek i ich składników, np. materiału genetycznego. Doprowadzają do powstawania miejscowych stanów zapalnych, a także prowadzą do starzenia organizmu. W skrajnych przypadkach mogą także powodować zapoczątkowanie procesu nowotworowego.
Dzięki zablokowaniu działalności wolnych rodników aronia zapobiega procesom starzenia się organizmu, w tym skóry.
Jak wynika z badań, dzięki neutralizacji wolnych rodników aronia powoduje zmniejszenie stanu zapalnego w tkankach. Zapobiega to powstawaniu wielu chorób, na przykład cukrzycy. Udowodniono, że aronia zapobiega powstawaniu stanów zapalnych w ścianie naczyń krwionośnych, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, w tym choroby wieńcowej.
Antyoksydanty chronią materiał genetyczny komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, dzięki czemu zmniejszają prawdopodobieństwo powstania nowotworu. Jednak aronia może być pomocna także w leczeniu nowotworu, który już się wcześniej w organizmie pojawił. Na przykład wykazano, że w niektórych typach białaczek aronia może pomagać w zmuszaniu komórek nowotworu do przeprowadzenia apoptozy, czyli programowanej śmierci komórek