1. Glistnik jaskółcze ziele działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie.
2. Lebiodka pospolita ma właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze.
3. Tymianek zwalcza drobnoustrojowo, grzyby i bakterie.
Składniki - ekstrakty wodno-alkoholowe z: |
w 50ml |
w porcji dziennej 1,5ml |
Juglans nigra L. (Orzech czarny) łupiny |
11,55 |
350mg |
Uncaria tomentosa (Czepota puszysta) kora |
9,625 |
290mg |
Olea europaea L. (Oliwka europejska) liście |
7,7 |
230mg |
Thymus vulgaris L. (Macierzanka tymianek) ziele |
7,7 |
230mg |
Berberis vulgaris L. (Berberys pospolity) korzeń |
3,85 |
120mg |
Inula helenium L. (Oman wielki) korzeń |
3,85 |
120mg |
Origanum dictamnus L. (Lebiodka kreteńska) ziele |
3,85 |
120mg |
Chelidonium majus L. (Glistnik jaskółcze ziele) liście |
1,925 |
60mg |
Właściwości uzupełniające ziół w składzie tej mieszanki to:
Orzech czarny łupiny:
-juglon ma właściwości przeciwutleniające, zwalcza wolne rodniki
-juglon obecny w łupinie i liściach działa przeciwbakteryjnie, przeciwdrobnoustrojowo i
przeciwzapalnie
Czepota puszysta:
-ma działanie przeciwutleniające i immunostymulujące
-działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i przeciwbólowo
-alkaloidy oksoindolowe wspierają układ odpornościowy
-hirsutyna jest silnym związkiem o charakterze przeciwwirusowym
-kwas ursolowy ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciw pierwotniakowe,
przeciwnowotworowe, cytostatyczne, hipoglikemizujące, przeciwcholestatyczne,
przeciwhistaminowe, hepatoprotekcyjne, moczopędne, przeciwwrzodowe, immunomodulujące,
uspokajające
-procyjanidyny mają działanie ochronne na naczynia krwionośne i właściwości przeciwzapalne, a
także silne działanie antyoksydacyjne
Oliwka Europejska:
-wzmacnia organizm przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych
-polifenole, olueropeina i związki fenolowe obecne w ekstrakcie z oliwki mają właściwości
antyoksydacyjne
-oleuropeina, pochodna kumaryny, obecna w liściach oliwki działa na wirusy, bakterie, grzyby, pleśnie
i pasożyty
-wywar z kory i korzeni dzikiej odmiany oliwki europejskiej wykorzystywany jest w zwalczaniu
tasiemca, glistnicy, biegunki i zakażenia jelitowego (Etiopia, Wschodnia Afryka)
Macierzanka tymianek:
-głównymi jego składnikami są: tymol oraz karwakrol, garbniki, kwasy (kawowy, chlorogenowy,
ferulowy, ursolowy) oraz flawonoidy
-tymol i karwakrol mają działanie przeciw drobnoustrojowe
-zwiększa odporność organizmu
-wyciąg z tymianku działa przeciw drobnoustrojowo, przeciw grzybiczo i przeciwbakteryjnie, ma
właściwości antyoksydacyjne i antybakteryjne
Berberys pospolity:
-berberyna ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne
Oman wielki:
-w korzeniu występują związki takie jak: helenina, triterpeny, stigmasterol, fitomelany, inulina i
substancja gorzka – alantopikryna
-helenina działa bakteriobójczo, a także ogranicza rozwój flory bakteryjnej w obrębie jelit, działa
antyseptycznie na drogi moczowe, hamuje wzrost niektórych bakterii Gram-ujemnych i Gram-
dodatnich
-olejek omanowy poza właściwościami przeciwbakteryjnymi wykazuje też aktywność
przeciwgrzybiczną
Oregano/lebiodka pospolita
-ziele lebiodki zawiera do 3% olejku, bogatego w fenole, jak karwakrol i tymol, poza tym zawiera
seskwiterpeny, katechinę, kwasy fenolowe oraz flawonoidy
-ze względu na obecność związków fenolowych, w szczególności kwasu rozmarynowego, lebiodka ma
właściwości antyoksydacyjne
- ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe
- wykazuje własności przeciwbiegunkowe, przeciw pasożytnicze, bakteriobójcze, grzybobójcze,
przeciwdrobnoustrojowe, a ponadto wiąże szkodliwe produkty przemiany materii
Glistnik jaskółcze ziele:
-ma właściwości antyoksydacyjne
-wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby, ułatwia trawienie i oczyszczanie organizmu
-chelerytryna i sangwinaryna mają właściwości przeciwzapalne - chelerytryna, sangwinaryna,
chelidonina i berberyna oraz enzymy syntetyzowane przez glistnik mają właściwości
przeciwbakteryjne (chelerytryna działa na szczepy bakterii Gram-dodatnich: Staphylococcus aureus,
Mycobacterium smegmatis)
-sok z glistnika ma właściwości przeciwwirusowe i wykorzystuje się go w leczeniu brodawek i kurzajek
wywołanych przez m.in. wirus brodawczaka ludzkiego (HPV)
-wyciąg z glistnika ma właściwości przeciwgrzybiczne, przeciw pasożytnicze, przeciw pierwotniakowe
i przeciwwirusowe
Sposób użycia - 2x dziennie jedną pipetę (0,75ml) pod język lub dodać do małej ilości wody lub soku i wypić minimum 15 minut przed posiłkiem. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Sposób przechowywania: Przechowywać z dala od światła, w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Ostrzeżenia: Preparat nie jest przeznaczony dla dzieci, kobiet w ciąży oraz karmiących. Produkt nie może być stosowany jako substytut/zamiennik zróżnicowanej diety ani zdrowego stylu życia.
Osoby przyjmujące leki powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem prowadzącym.
Nie stosować przy nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.Numer partii produkcyjnej / Najlepiej spożyć przed końcem: patrz spód opakowania.