Boczniak (Boczniak ostrygowaty, Pleurotus ostreatus) to kępiasty jadalny grzyb, który rośnie na martwych drzewach lub pniach. Znajdujemy go w pęczkach.
Dzięki biofermentacji i ekstrakcji gorącą wodą oferujemy wysokiej jakości wyciąg z boczniaka w idealnym stosunku substancji czynnych celem uzyskania najlepszych rezultatów:
przynajmniej 30 % polisacharydów (to 33-34 %)
Rośnie w chłodniejszych regionach świata, najczęściej od ciepłych wiosennych dni do listopada. Kapelusze boczniaka przypominają większe ostrygi,- stąd pochodzi jego nazwa. W j. angielskim nazywa się oyster mushroom. Boczniak jest znany od wieków w tradycyjnej medycynie chińskiej, gdzie jest używany w rozwiązywaniu wielu problemów zdrowotnych i jest znany z baśni dynastii Sung jako “the mushroom of flower heaven” (grzyb kwiatowego nieba). Uprawa boczniaka zaczęła się dopiero w połowie ubiegłego wieku. Niespodziewanie nie w Chinach, ale w Europie (Włochy i Węgry). Boczniak ostrygowaty jest bogatym źródłem witaminy grupy B, niezbędnych aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych i głównie polisacharydów ‒ beta glukanów, gdzie istotne znaczenie ma pleuran, terpeny z ich przedstawicielem pleurotinem. Boczniak jest również źródłem naturalnych statyn tzn. środków obniżających poziom tłuszczu w krwi.