100 % BIO Młody Jęczmień

  • Cena bez DPH: €6,10 €6,59
  • szt.
    Out of stock
  • Buy now, pay in 30 days.
  • Fast Blik payments.

BIO Młody Jęczmień jest 100% czystym i enzymatycznie żywym sproszkowanym ekstraktem (sokiem) z liści młodego jęczmienia całkowicie rozpuszczalnym w wodzie. Posiada pełną gamę witamin, składników mineralnych, pierwiastków śladowych oraz aminokwasów i to w takim składzie, w jakim skomponowała je sama natura. Zielone listki młodego jęczmienia w porównaniu z pszenicą posiadają ponad 2 razy więcej magnezu, 5 razy więcej żelaza, 25 razy więcej potasu oraz aż 37 razy więcej wapnia. O wyjątkowych wartościach odżywczych soku jęczmiennego napisano kilkadziesiąt prac naukowych i opracowań.
Młody Jęczmień jest uprawiany sposobem organicznym bez dodatku sztucznych nawozów w rejonie prastarych wyschniętych jezior słodkowodnych. Podlewanie wodą mineralną wprost z podziemnych źródeł gwarantuje świeżość i czystość tej wspaniałej rośliny.

- Witamina B6 przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej. Witamina B6 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu. Witamina B6 pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny.

- Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich. Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych.

 

Na niedobór witamin cierpimy z powodu przewagi przetworzonych produktów spożywczych w naszej codziennej diecie oraz faktu, że pokarmy tracą większość wartościowych składników odżywczych zanim dostaną się na nasz stół. Zawartość witaminy C w świeżo pokrojonej rzodkiewce na powietrzu spada do połowy już w ciągu pięciu minut. Ilość witamin B1 i B2 w pokarmach dramatycznie spada podczas gotowania. W Młodym Jęczmieniu został odkryty wyjątkowo skuteczny przeciwutleniacz 2″-O-glikozylisowiteksyna (GIV). Jego antyoksydacyjne działanie wobec utleniającej szkodliwości promieni UV jest w przybliżeniu 500 razy wyższe niż działanie witaminy E, jest on też kilkukrotnie skuteczniejszy niż witamina C.

Z jednej płaskiej łyżeczki sproszkowanego soku i szklanki wody po wymieszaniu otrzymujemy szklankę soku, którego zawartość składników mineralnych i substancji odżywczych odpowiada składem 2 kg ekologicznie uprawianych owoców i warzyw!
Zawartość opakowania: 30 gram, wystarcza na przyrządzenie 30 szklanek soku do picia.
135 gram wystarcza na przyrządzenie 135 szklanek soku do picia,
lub 270 gram, wystarcza na przyrządzenie niemal 300 szklanek soku do picia.

Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia porcji w ciągu dnia
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Suplementy diety powinny być przechowywane  w sposób niedostępny dla małych dzieci.
 
 

Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)

Kilka przepisów na pyszne i pożywne dania:

Ciasteczka z Młodym Jęczmieniem:
Składniki:
6 kopiastych łyżek młodego jęczmienia
2 szklanka mąki jaglanej
3 średnie jajka
5-6 łyżek płynnego miodu
5-6 łyżeki oleju kokosowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
ekstrakt waniliowy
ew. czekolada i inne dodatki

Wykonanie:
Wszystkie składniki włóż do miski i wyrób elastyczne ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodaj odrobinę oleju kokosowego.
Odrywaj niewielkie kawałki ciasta, uformuj z nich kulki i spłaszcz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w temperaturze 160 stopni.

 

Kluski śląskie z młodym jęczmieniem

Składniki:

1 kilogram ugotowanych ziemniaków (najlepiej z przygotowanych poprzedniego dnia)
1 szklanki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki młodego jęczmienia
2 jajka
Szczypta soli

Dodatkowo:
Mąka do podsypania
Sól
Olej

Sposób przygotowania:

Ugotowane i letnie ziemniaki przeciskamy przez praskę i przekładamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną, młody jęczmień, wbijamy jajka i dodajemy szczyptę soli.

Kilka minut zagniatamy ciasto, aż uzyskamy jednolitą masę (kolor i struktura). Formujemy niewielkie, okrągłe kluski robiąc w każdej wgniecenie, układamy na stolnicy wysypanej mąką.

W dużym garnku gotujemy wodę, solimy, dodajemy niewielką ilość oleju, aby kluski się nie skleiły, wrzucamy porcjami kluski, gotujemy przez 1-2 minuty od momentu zagotowania.

Odcedzamy na durszlaku i przekładamy na talerz.