Nieznaczne ilości molibdenu znajdziemy w podrobach, pieczywie pełnoziarnistym, mleku, serach, jajach, wołowinie, czerwonej kapuście, drożdżach i nasionach roślin strączkowych (fasola, groch, soja).
Niedobory molibdenu mogą skutkować licznymi problemami takimi jak: bóle głowy, wymioty, nudności, ślepota zmierzchowa, anemia, próchnica, przyśpieszenie akcji serca, impotencja, dysfunkcje neurologiczne, zaburzenia wchłaniania innych pierwiastków (np. żelaza). Długotrwałe niedobory tego mikroelementu w organizmie mogą przyczynić się do zwiększenia ryzyka rozwoju raka przełyku*.
Prawidłowy poziom molibdenu w organizmie wspiera neutralizację toksycznych związków zawierających siarkę.
Składnik aktywny |
1 kapsułka |
%RWS* |
Molibdenian (VI) amonu
w tym molibden (54%)
|
740 µg
400 µg
|
-
800%
|
*RWS - Referencyjna wartość spożycia
Zalecane dawkowanie: 1 kapsułka raz dziennie.
Sposób użycia: Kapsułkę połknąć i popić dużą ilością wody, po posiłku.
Skład: Substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna, molbdenian (VI) amonu (molibden). Skład kapsułki: Celuloza roślinna (wegetariańskie).
Informacja: Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Podmiot odpowiedzialny: YANGO Sp. z o.o. Masa netto: 34,2 g
Ostrzeżenie: Osoby przyjmujące leki przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Niewskazane dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym.
Produkt wolny od metali ciężkich, takich jak arsen, kadm, ołów czy rtęć.
Główny Inspektorat Sanitarny: 2021/06/10/SD/174A63