Zaburzony metabolizm insuliny, nieprawidłowa tolerancja glukozy, nieprawidłowa glikemia 30 tabl
Zaburzony metabolizm insuliny, nieprawidłowa tolerancja glukozy, nieprawidłowa glikemia
W skład preparatu wchodzą: tauryna, koenzym Q10, witaminy B1, B3, B5, cynk, l- glicyna, l- cysteina, kwas glutaminowy, chrom, selen i witamina D.
Diabetes BilDi® MAX to preparat, którego receptura została opracowana przez dr. Franza Enzmanna. W skład preparatu wchodzą najważniejsze substancje, których właściwości mają udowodniony wpływ na regulowanie gospodarki glukozy we krwi.
Preparaty stanowiące ofertę Mito-Pharma® produkowane są w Niemczech i Szwajcarii z zachowaniem najwyższych standardów jakości GMP (zasada dobrej praktyki produkcyjnej). Formuły preparatów powstają na bazie 50 lat badań i praktyki dr. Franza Enzmanna, co gwarantuje zachowanie najwyższej czystości, jakości, a także niezmienności ich składu.
Diabetes BilDi® jest wynikiem badań i rozwoju niemieckiej firmy MSE Pharmazeutika GmbH.
Jest to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia (dieta zbilansowana) do stosowania przy nieprawidłowej glikemii na czczo oraz nieprawidłowej tolerancji glukozy, w zaburzonym metabolizmie insuliny. Zawarte w preparacie substancje mitotropowe (działające bezpośrednio na mitochondria) wpływają na prawidłową produkcję insuliny, jej wydzielanie oraz działanie i dzięki temu chronią organizm przed późniejszymi powikłaniami cukrzycy.
Należą do nich: tauryna, koenzym Q 10, niacynamid (B3), cynk l- glicyna, kwas glutaminowy, l- cysteina, witamina B1, kwas pantotenowy (wit. B5), chrom, selen, witamina D3.
Badania dotyczące działania poszczególnych substancji:
Strain JJ (1991), Disturbances of micronutrient and antioxidant status in diabetes, Proc Nutr Soc, 1991, 50, 591-604.
Koenzym Q10 jest kluczową substancją w procesie pozyskiwania energii
w mitochondriach oraz jest generalnie jedną z najważniejszych substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Odpowiada on za ochronę mitochondriów komórek przed wzmożonym działaniem wolnych rodników. Największa koncentracja koenzymu Q10 znajduje się w mięśniu sercowym, układzie nerwowym, nerkach, wątrobie, w oczach oraz trzustce.
Koenzym Q10 uczestniczy w procesie biosyntezy insuliny w rybosomach, jak również w transporcie insuliny do miejsca jej syntezy (do miejsca jej działania).
Jeśli w organizmie brakuje odpowiedniego poziomu koenzymu Q10 zostają zaburzone procesy wytwarzania oraz wydzielania insuliny. Wówczas przy nagłym wzroście poziomu glukozy we krwi samoistne wydzielanie insuliny przestaje być możliwe. Następuje tylko powolny wzrost poziomu insuliny, który utrzymuje się przez dłuższy czas na podwyższonym poziomie doprowadzając do niedocukrzenia.
Odpowiedni poziom koenzymu Q10 poprawia również wrażliwość na insulinę- aktywując w membranach komórkowych receptory insuliny.
Badania:
Watts GF et al. (2002), Coenzym Q10 improves blood pressure and glycaemic control: a controlled trial in subjects with type 2 diabetes, Eur J Clin Nutr 2002, 56, 1137- 1142.
Takemoto M et al. (2012), The reduced form of coenzyme Q10 improves glycemic control in patients with type 2 diabetes: An open label pilot study, BioF 2012, 38, 416-421
Kunitomo M et al. (2008), Benificial Effect of Coenzyme Q10 on Increased Oxidative and Nitrative Stress and Inflammation and individual Metabolic Components Devolpingin a Rat Model of Metabolic Syndrome, J Pharmacol Sci 2008, 107, 128-137.
Tauryna jest z jednej strony generatorem energii, z drugiej bardzo efektywnym antyoksydantem, który chroni tkanki oraz mitochondria przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników tlenowych. Dodatkowe przyjmowanie tauryny wpływa na efektywny transport substancji do komórek. Tauryna uczestniczy również w stabilizowaniu membran komórkowych oraz reguluje ciśnienie osmotyczne (wyrównanie stężenia w membranie komórkowej).
Badania wykazały, że tauryna bardzo korzystnie wpływa na regulowanie poziomu cukru i insuliny.
Badania:
Anuradha CV et.al. (2005), Taurine modifies insulin signaling enzymes in the fructose – fed insulin resistant rats, Dibetes Metab 2005, 31, 337 -334
Cynk jest mikroelementem regulującym stężenie cukru we krwi oraz niezbędnym składnikiem w procesie tworzenia insuliny. Poprawia tolerancję glukozy oraz podnosi działanie insuliny, jest również bardzo istotny przy magazynowaniu insuliny, ponieważ Insulina jest magazynowana w komórkach trzustki, w kompleksie cynk-insulina. Cynk pełni bardzo znaczącą rolę zarówno w metabolizmie licznych enzymów, jak i metabolizmie węglowodanowym. Jest on niezbędną częścią składową dysmutazy ponadtlenkowej (SOD), enzymu antyoksydacyjnego, który chroni zarówno komórki, jak i membrany komórkowe przed działaniem wolnych rodników (głównie: ponadtlenków).
Cynk jest również niezbędnym mikroelementem, jeśli chodzi o przekształcenie koenzymu Q10 (z utlenionej formy – ubichinonu do formy aktywnej – ubichinolu).
Badania wykazały, że odpowiedni poziom cyku w organizmie wpływa na szybsze gojenie się ran, wzmocnienie dziąseł, ale przede wszystkim na prawidłowy poziomu cukru we krwi oraz wzmocnienie systemu odpornościowego.
Badania:
Parham M et.al. (2008), Effect of Zinc Supplementation o Micoralbuminuria in Patients with Type 2 Dibetes : A Double Blind Randomized, Placebo- Controlled, Cross- Over Trial, Rev Diabet Stud 2008, 5,102- 109.
Podczas wzrostu stężenia glukozy we krwi następuje wzmożone wydalanie chromu przez nerki. Chrom pełni głównie rolę czynnika tolerancji glukozy oraz jest niezwykle ważnym składnikiem w metabolizmie węglowodanów. Czynnik tolerancji glukozy jest kompleksem, który zawiera obok chromu również kwas nikotynowy, aminokwas glicynę, kwas glutaminowy oraz cysteinę.
Chrom jest niezwykle istotny we wzmacnianiu wpływu insuliny na receptory insulinowe oraz wspieraniu przyswajania glukozy, jej wykorzystywania (pozyskiwanie energii oraz jej magazynowanie). Do tego organizmowi zaopatrzonemu w cynk niezbędna jest mniejsza ilość insuliny, co może skutkować redukcją masy ciała.
Badania:
Domenico P et al. (2005) Clinical Studies on Chromium Picolinate Supplementation in Dibetes Mellitus – A Review, Dia Tech & Therap 2006, 677-688.
Katz DL et al.(2011), Chromium effectson glucose tolerance and insulin sensitivity in person at risk for diabetes mellitus, Endocr pract 2011, 17, 16- 25.
Lamson DW et.al (2002), The Safety and Efficacy of High Dose Chromium, Alt Med Rev 2002, 7, 218-235.
Niacynamid jest kluczową substancją w procesie pozyskiwania energii
w mitochondriach. Występuje podobnie jak koenzym Q10 we wszystkich komórkach naszego organizmu. Dzięki niemu wolne elektrony wytworzone w wyniku rozkładu substancji odżywczych w kompleksie pierwszym łańcucha oddechowego, zostają przeniesione przy pomocy koenzymu Q10 na kompleks trzeci.
Badania:
Kolb H et. Al. (1998), The Deutsche Nicotinamide Intervention Study An Attempt to Prevent Type 1 Diabetes, Diabetes 1998, 47, 980-984.
Witaminy B1 i B5 spełniają główną rolę zarówno w metabolizmie węglowodanów, jak również w metabolizmie białek i tłuszczy. Jedynie przy obecności B1 i B5 możliwe jest przekształcenie węglowodanów w optymalną ilość energii.
Produkty uboczne metabolizmu węglowodanów, jeśli nie zostaną w porę unieszkodliwione, mogą prowadzić do obciążenia nerek. Proces ten odbywa się przy udziale enzymu – transketolazy, który jest aktywowany dzięki witaminie B1.
Ponieważ witaminy B1 i B5 są rozpuszczalne w wodzie, w dużej mierze są u diabetyków wydalane przez nerki. Dlatego też organizmy diabetyków mają dużo wyższe zapotrzebowanie na B1 i B5.
Badania:
Strain JJ (1991), Disturbances of micronutrient and antioxidant status in diabetes, Proc Nutr Soc, 1991, 50, 591-604.
Selen, podobnie jak cynk i chrom, pełni szereg bardzo ważnych funkcji w organizmie. Szczególnie jako część składowa peroksydazy glutationowej (GPx). Enzym ten występuje przede wszystkim w czerwonych krwinkach i chroni je przed nadmiernym atakiem wolnych rodników (stresem oksydacyjnym).
Selen wspiera mikrocyrkulację w tworzeniu hormonu – prostaglandyny, która jest szczególnie ważna przypadku niewłaściwego poziomu cukru we krwi. Prowadzi ona do efektywniejszego krążenia, a tym samym do lepszego zaopatrzenia naszego organizmu w substancje odżywcze, minerały, witaminy, czy pierwiastki śladowe.
Selenozależny enzym Tioredoksyna przekształca utleniony koenzym q10 (ubichinon) w jego aktywną formę (ubichinol). Dejodaza (zawierająca selen) bierze udział
w przekształcaniu hormonu tarczycy tyroksyna w aktywną postać Trójjodotyronina (T3).
Witamina D3 jest tworzona we wszystkich mitochondriach naszych komórek. Najwyższy jej poziom w organizmie znajduje się w trzustce (pankreas). Badania wykazały, że jej odpowiedni poziom jest niezbędny do utrzymania prawidłowego wydzielania insuliny we krwi oraz prawidłowej tolerancji glukozy.
Witamina D3 pełni również modulującą rolę w naszym systemie odpornościowym. Wykazuje cechy antyoksydacyjne i tym samym chroni nasze komórki, a przede wszystkim mitochondria przed działaniem wolnych rodników.
Poprzez mitochondria witamina D3 wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu krążenia. Dzięki niej przebiega prawidłowy metabolizm wapnia na poziomie komórkowym. Witamina D3 wspiera elastyczność ścian naczyń krwionośnych, oraz ma pozytywny wpływ na ich hormony regulujące.
Badania:
Strain JJ (1991), Disturbances of micronutrient and antioxidant status in diabetes, Proc Nutr Soc, 1991, 50, 591-604.
Glicyna, kwas glutaminowy i cysteina
Aminokwasy (cegiełki białek) glicyna, kwas glutaminowy i cysteina są częściami składowymi CZYNNIKA TOLERANCJI GLUKOZY i dzięki temu spełniają główną rolę
w metabolizmie węglowodanów i w metabolizmie insuliny.
Badania:
Domenico P et al. (2005) Clinical Studies on Chromium Picolinate Supplementation in Dibetes Mellitus – A Review, Dia Tech & Therap 2006, 677-688.
Katz DL et al.(2011), Chromium effectson glucose tolerance and insulin sensitivity in person at risk for diabetes mellitus, Endocr pract 2011, 17, 16- 25.
Lamson DW et.al (2002), The Safety and Efficacy of High Dose Chromium, Alt Med Rev 2002, 7, 218-235.
skład
Składniki | 1 kapsułka | RWS* |
---|---|---|
Tauryna | 400 mg | – |
Koenzym Q10 | 125 mg | – |
Niacina (Wit. B3) | 30 mg | 188% |
Cynk | 30 mg | 300% |
Glicyna | 15 mg | – |
Glutamina | 15 mg | – |
Cysteina | 15 mg | – |
tiamina (Wit. B1) | 10 mg | 909% |
Kwas pantotenowy (wit. B5) |
6 mg | 100% |
Chrom | 200 µg | 500% |
Selen | 200 µg | 364% |
Witamina D | 25 µg | 500% |
BADANIA
1. Watts GF et al. (2002), Coenzym Q10 improves blood pressure and glycaemic control: a controlled trial in subjects with type 2 diabetes, Eur J Clin Nutr 2002, 56, 1137- 1142.
2. Takemoto M et al. (2012), The reduced form of coenzyme Q10 improves glycemic control in patients with
type 2 diabetes: An open label pilot study, BioF 2012, 38, 416-421 3. Kunitomo M et al. (2008), Benificial Effect of Coenzyme Q10 on Increased Oxidative and Nitrative Stress and Inflammation and individual Metabolic Components Devolpingin a Rat Model of Metabolic Syndrome, J Pharmacol Sci 2008, 107, 128-137.
PROSIMY NIE ŁĄCZYĆ W JEDNYM ZAMÓWIENIU Z INNYMI PRODUKTAMI OD INNYCH PRODUCENTÓW