Zdrowe jedzenie, zdrowe życie w uzdrawianiu holistycznym
Kuchnia według zasad tradycyjnej medycyny chińskiej to książka przedstawiająca program oparty na kuchni według Pięciu Przemian zmodyfikowany i dostosowany do potrzeb zachodniego, zabieganego środowiska. Możesz jeść wszystko, jeśli po zjedzeniu masz wiele energii. To podstawowa zasada, której powinieneś przestrzegać. Jeśli po posiłku jesteś zmęczony, to albo zjadłeś zbyt dużo (albo zbyt mało), o złej porze lub po prostu zjadłeś coś, co Ci nie służy. W tej książce znajdziesz odpowiedzi na pytania: co jeść aby nie odczuwać głodu, a przede wszystkim, co jeść, aby po jedzeniu nie czuć się zmęczonym i ociężałym. Ponieważ bardzo ważne są ciepłe śniadania, w tej książce znajdziesz wiele pomysłów na nie. Możesz je dowolnie mieszać i modyfikować.
Wszyscy składamy się z energii i substancji. To po to jemy, pijemy i oddychamy, aby utrzymać organizm w równowadze i mieć wystarczającą ilość energii do życia. Jeśli dobrze jesz i pijesz, a do tego prawidłowo oddychasz, masz silne, zdrowe wnętrze i czujesz się dobrze. To jest coś, do czego dążą wszyscy. Jednak nie zawsze się tak czujesz. Dzięki tej książce odkryjesz tajemnicę złego samopoczucia i braku energii. Znany lekarz i specjalista Tradycyjnej Medycyny Chińskiej wraz z żoną pomogą Ci w ciągu 30 dni odzyskać równowagę w organizmie, pozbyć się dolegliwości i odzyskać radość życia.
Autor twierdzi, że nasze pożywienie powinno być też naszym lekarstwem. Dlatego warto się zastanowić nad tym, co jeść i jak jeść. Jak najlepiej obrać odpowiednie składniki do potrzeb swojego organizmu i wesprzeć go w procesie uzdrawiania? W przyswajaniu składników odżywczych oraz prawidłowej przemianie materii pomoże Ci 10 zasad zdrowego odżywiania, które opracowali Autorzy. W tej książce zasady te zostały zaprezentowane w bardzo uproszczony sposób, ale równie skuteczny. Wszystkie z nich są proste i łatwe do wykonania, wystarczy się do nich stosować, aby poprawić stan zdrowia i odzyskać energię. Podstawy Tradycyjnej Medycyny Chińskiej Autorzy dostosowują do potrzeb zachodniego człowieka.
W tej wyjątkowej publikacji znajdziesz przepisy kulinarne:
-
opracowane i przetestowane przez dietetyka
-
zgodne z Tradycyjną Medycyną Chińską
-
mięsne, wegetariańskie i wegańskie
-
prawie wyłącznie bezglutenowe
-
dostosowane do zachodnich standardów
-
oparte na Pięciu Przemianach i dostosowane do tradycji zachodniego świata
-
na 155 zdrowych i smacznych dań
Autor
Georg Widinger - lekarz, autor, docent, muzyk, nauczyciel jogi. Stal się znany dzięki książce Tradycyjna Medycyna Chińska, w której w bardzo osobisty sposób wyjaśnia zasady funkcjonowania medycyny chińskiej i pokazuje, jak łatwo można poprawić swoje zdrowie dzięki zmianie stylu życia oraz żywienia.
Sandra Weidinger - dyplomowana pielęgniarka, doradca żywieniowy według Pięciu Przemian, praktykuje zasady Tradyzyjnej Medycyny Chińskiej według dr. Weidingera, prowadzi kursy oraz firmę Osterreichischen Gesellschaft fur Traditionelle Chinesische Medizin (OGTCM)
Spis treści
- Część 1. Uzdrowienie holistyczne
- Bądź dobry dla swojego wnętrza
- Część 2: Książka kucharska
- Akcesoria kuchenne, które znajdują zastosowanie w niniejszej książce
- Sól, przyprawy i pędy
- Zboża - przepisy podstawowe
- Śniadanie
- Zupy i dania jednogarnkowe
- Chleb
- Pasty do smarowania
- Dania główne
- Obiad niedzielny
- Sałatki i dodatki
- Kiedy robi się zimno
- Słodka pokusa
- Mleko nie od krowy
- Wekowanie, przechowywania, konserwowanie