Każda kapsułka preparatu EnzOmega® MSE zawiera zoptymalizowaną pod względem ilościowym porcję kwasów omega-3 w idealnej proporcji EPA i DHA (2:1), zapewniającą zachowanie równowagi biochemicznej oraz najwyższą skuteczność działania.
Czystość i jakość oleju gwarantowana jest dzięki kontrolowanej procedurze oczyszczania – destylacji molekularnej, dlatego kapsułki Enzomega® MSE nie są obciążone obecnością szkodliwych substancji, jak metale ciężkie, antybiotyki czy zanieczyszczenia. Ponadto preparat zawiera witaminę E – naturalny antyoksydant chroniący nienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenieniem.
Preparat to najwyższej jakości koncentrat oleju rybnego, który pozyskiwany jest z dzikich ryb zamieszkujących zimne wody dalekomorskie. Stanowi naturalne i w pełni wartościowe źródło kwasów omega-3. Najwyższa czystość oraz niezmienny skład Mitoceutyku® zagwarantowane są przez niemiecką firmę MSE dr. Franza Enzmanna.
zawiera koncentrat oleju rybnego pozyskiwanego z małych ryb dalekomorskich i dzięki temu wykazuje najwyższy poziom czystości.
W przeciwieństwie do olejów rybnych pochodzących z ryb hodowlanych kapsułki EnzOmega®MSE są wolne od antybiotyków, hormonów wzrostu oraz metali ciężkich.
Czystość i jakość preparatu jest zagwarantowana również dzięki efektywnej i kontrolowanej procedurze produkcji - destylacji molekularnej.
Istotnym składnikiem preparatu EnzOmega®MSE jest również witamina E zapobiegająca szkodliwym procesom utleniania kwasów omega-3 wewnątrz mitochondriów.
Preparaty z omega 3 mają nad rybami tę przewagę, że zawierają stałą, wystandaryzowaną ilość kwasów tłuszczowych omega 3. W wypadku ryb ilośc ta ulega znacznym wahaniom w zależności od obszaru i czasu połowu, czy gatunku ryby.
Poza tym ryby mogą zawierać substancje szkodliwe , takie jak metale cięzkie lub dioksyny.
Kwasy tłuszczowe omega 6 są – analogicznie do kwasów tłuszczowych omega 3 – częścią składową błon oraz substancji wyjściowych w produkcji hormonów tkankowych.
W procesach przemiany materii kwasy tłuszczowe omega 6 są poniekąd „przeciwnikami” kwasów tłuszczowych omega 3. Mogą bowiem niekorzystnie wpływać na krzepnięcie i płynność krwi w naczyniach krwionośnych.
Ponieważ obie te grupy kwasów tłuszczowych zachowują się jak „konkurenci” i do przekształcenia się w hormony tkankowe wymagają tych samych enzymów, niezwykle istotna jest właściwa proporcja kwasów tłuszczowych omega 3 do omega 6 wynosząca 1:5.
Przeważająca liczba konsumentów spożywa w rzeczywistości więcej kwasów tłuszczowych omega 6. Z tego powodu oczekiwana proporcja ulega niekorzystnej zmianie.
Nadmiar kwasów omega-6 w stosunku do kwasów omega-3 prowadzi więc do intensyfikacji stanów zapalnych, procesów aterogennych (zaburzenia w stężeniach substancji tłuszczowych we krwi zwiększające ryzyko miażdżycy) i procesów protrombotycznych (wzrost ryzyka powstawania skrzepów).
Zwiększa się też zagrożenie arytmią i zwężeniem naczyń krwionośnych oraz wzrostem tkanki tłuszczowej. Obniżony stosunek kwasów omega-3 do omega-6 w błonie komórki i jej organelli negatywnie wpływa na działanie błon i żywotność komórki.
Podobnie jak większość nienasyconych kwasów tłuszczowych także kwasy omega-3 podatne są na agresywne działanie reaktywnych form tlenu powstających w mitochondriach podczas działania łańcucha oddechowego – głównego mechanizmu energetycznego komórki.
Naturalnym antyoksydantem chroniącym nienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenieniem jest witamina E.
Bez osłony przeciwutleniającej nawet optymalnie dobrane prozdrowotne dawki kwasów omega-3 mogły by przynieść szkodę zamiast spodziewanych korzyści.