Pokrzywa posiada długą historię stosowania jako zioło i dodatek do diety. Herbata z liści pokrzywy jest tradycyjnie stosowana jako środek wzmacniający oczyszczanie organizmu, szczególnie krwi, roślina jest często stosowana w wspieraniu leczenia kataru siennego, zapalenia stawów, anemii. Potrafi też pomóc przy astmie, łupieżu, działa ściągająco i moczopędnie.
Pokrzywa stanowi cenny składnik pokarmowy ze względu na dużą zawartość i zróżnicowanie soli mineralnych, witamin i białek.
W pokrzywie możemy znaleźć minerały: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, mangan, potas, jod i krzem, posiada też w swoim składzie witaminy: A, K1, B1, B2, C, E i kwas pantotenowy. Ważnymi składnikami dla człowieka są też kwasy organiczne: glikolowy, mrówkowy i glicerylowy oraz rutyna, kwercytyna, garbniki i związki aminowe: acetylocholina, serotonina i histamina.
Całe pokrzywy suszy się w temperaturze 40° C, aby zachować maksymalną ilość składników odżywczych. Pokrzywy są zbierane i pakowane w Polsce następnie wysłane do Szwecji i tam przetwarzane.
SE-EKO-01. EU-jordbruk
Linia produktów Holistic Raw Food zawiera organiczne, bez GMO produkty roślinne, które nie są podgrzewane powyżej 45 stopni C, aby zachować maksymalną wartość odżywczą.
Skład: Proszek z ekologicznej pokrzywy (Urtica dioica).
Zawartość opakowania: 250 g
Dawkowanie dla dorosłych: Dawkowanie: 1-2 łyżeczki dziennie. Wymieszać w wodzie, owsiance lub innym płynie, można również dodać do mąki podczas pieczenia chleba lub dodawać do zup.
Wartości odżywcze w 100g: Energia 938 kJ / 221 kcal; Tłuszcz 1,4 g; Węglowodany 43.9g; Białko 8,2 g
Magazynowanie: Przechowywać w suchym, niedostępnym dla dzieci miejscu w temperaturze pokojowej.
Kraj produkcji: Szwecja.