WITAMINA C Liposomalna (dr Mercola) (180 kapsułek)

  • Obserwuj produkt:
  • Dodaj recenzję:
  • Producent: KenayAG
  • Kod producenta: 813006015592
  • Dostępność: Jest Jest

  • Historia ceny
  • Czas realizacji: 2-10 dni
  • Producent: dr Mercola
    • Cena netto: 212,96 zł 230,00 zł
    • szt.
    • Kup teraz, zapłać za 30 dni.
    • Szybkie płatności Blik.

    WITAMINA C Liposomalna (dr Mercola) (180 kapsułek) - suplement diety

    Składniki suplementu diety: witamina C (kwas askorbinowy), substancje pomocnicze: lecytyna słonecznikowa, trójglicerydy o średniej długości łańcucha, substancja stabilizująca - celuloza roślinna, nośnik - wosk pszczeli, barwnik - ekstrakt z papryki

    Porcja dzienna: 2 kapsułki

    Opakowanie zawiera: 180 kapsułek (waga netto: 176,4 g)

    Porcja dzienna zawiera

    Ilość

    %RWS*

    Witamina C (kwas askorbinowy)

    1 000 mg

    1 250%

    * referencyjne wartości spożycia

    Działanie:    

    • wspiera układ odpornościowy i nerwowy,
    • wzmacnia organizm,
    • wpływa na syntezę kolagenu, który występuje m.in. w ścięgnach, skórze, kościach, chrząstce i dziąsłach,
    • odgrywa istotną rolę w metabolizmie energetycznym i absorpcji żelaza, 
    • jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami tlenu 
    • zapewnia sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego

    Witamina C zalecana jest osobom prowadzącym intensywny i stresujący tryb życia. Produkt przeznaczony jest także dla osób aktywnych fizycznie oraz palących papierosy. Suplement diety, korzystnie wpływa na odporność organizmu, szczególnie polecany w okresie jesienno-zimowym.

    Sposób użycia: 2 kapsułki dziennie podczas posiłku

    Sposób przechowywania: przechowywać w zamkniętym opakowaniu w  chłodnym, suchym miejscu,  niedostępnym dla małych dzieci.

    Uwagi: nie należy przekraczać zalecanej porcji dziennej. Suplement diety, nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
    Stosować ostrożnie u osób, które mają skłonność do tworzenia się kamieni nerkowych lub borykających się z kamicą nerkową.

    Informacja dla alergików: nie zawiera mleka, przetworów mlecznych, jajek, ryb, skorupiaków, orzechów, soi, pszenicy i glutenu

     

    Wiele suplementów wit.C nie przynosi pełnych korzyści dla zdrowia

    Wypróbuj zatem suplement Dr. Mercoli

    Antyoksydanty to naturalny mechanizm obronny organizmu, który pomaga zneutralizować wolne rodniki niszczące komórki i tkanki organizmu. Istotne jest aby spożywać różne rodzaje antyoksydantów.
    Badania naukowe donoszą, że antyoksydanty:

    • wspomagają pracę serca
    • wspomagają odporność
    • poprawiają pamięć
    • pomagają zmniejszyć oznaki starzenia się

    Dr Mercola zaleca zwiększyć spożycie antyoksydantów jedząc nieprzetworzoną i organiczną żywność.

    Dwa rodzaje antyoksydantów współdziałają chroniąc komórki

    Antyoksydanty dzielą się na dwie grupy: wodolubne (hydrofilowe) i olejolubne (hydrofobowe).
    Organizm potrzebuje obu rodzajów antyoksydantów

    1. wodnolubne antyoksydanty – występują w płynach ustrojowych tj. krew, płynach wewnątrz i zewnątrz komórkowych. Wchodzą w reakcję z oksydantami występującymi we krwi i płynach komórkowych. Do tego rodzaju antyoksydantów należą resweratrol, glutation i katechiny
    2. olejolubne antyoksydanty – występują w błonach komórkowych i lipoproteidach. Chronią błony komórkowe przed peroksydacją (utlenianiem) tłuszczów. Do tego rodzaju antyoksydantów należą wit. A, E i astaksantyna

    Każdy rodzaj antyoksydantów wykazuje inne właściwości w naprawianiu i ochronie komórek przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Przyjmowane razem wykazują lepszą skuteczność działania. Jednym z najsilniejszych antyoksydantów rozpuszczalnych w tłuszczach jest astaksantyna.

    Cenne właściwości witaminy C
    Badania naukowe wykazały, że oprócz silnych właściwości antyoksydacyjnych i syntezy kolagenu, witamina C odgrywa również inne istotne role dla zdrowia.

    Witamina C

    • Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu
    • Wspomaga serce
    • Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi
    • Wspomaga naczynia krwionośne i tętnice
    • Wspomaga wzrok
    • Wspomaga prawidłowy metabolizm kwasu moczowego
    • Wzmacnia działanie innych antyoksydantów (tu wit. E)

    Nie zawsze przyjmujemy jej odpowiednie ilości dla zachowania optymalnego zdrowia.

    Utrata zdolności absorpcji witamina C

    Znaczna ilość osób na całym świecie może cierpieć na niedobór wit.C.

    • badania przeprowadzone w USA i Kanadzie wykazały, że 25-33% osób cierpi na niewielki niedobór tej witaminy
    • prawie 20% osób cierpi na bardzo duży niedobór tej witaminy
    • większe ryzyko niedoboru może występować u studentów, palaczy i osób starszych

    W przeciwieństwie do większości ssaków, ludzie stracili zdolność produkcji wit. C przez organizm. Dlatego powinniśmy przyjmować ją z dietą. Należy zapamiętać, że im więcej jesz kolorowych świeżych owoców i warzyw, tym więcej przyjmujesz wit.C.

    Zapotrzebowanie na wit. C w dużej mierze zależy od poniższych czynników:

    • Palacze – badania wykazały, że palacze mogą mieć większe zapotrzebowanie na wit. C niż osoby niepalące z uwagi na wyższy poziom stresu oksydacyjnego. Palacze powinni jeść o 39% więcej wit. C niż podaje RDA wg USDA w porównaniu z osobami niepalącymi
    • Osoby starsze – w wieku 65 lat i więcej mogą mieć większe zapotrzebowanie na wit.C prawdopodobnie wynikające z normalnego procesu starzenia się
    • Dorośli mężczyźni vs kobiety – zalecana dzienna porcja wit. C dla mężczyzn (19+) jest o 20% wyższa od tej porcji dla kobiet.

    Trzy sposoby, aby zapewnić sobie odpowiednią ilość wit.C

    Należą do nich:

    • dieta bogata w świeże, organiczne warzywa i owoce (wymienione wyżej)
    • podanie dożylne – wymaga podania przez lekarza
    • doustny suplement diety

    Jednym z głównych problemów przyjmowania doustnego suplementu wit. C jest jej niska wchłanialność. Szacuje się, że wynosi nawet poniżej 20%.

    Często suplementy z wit.C mogą wywoływać zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Duże dawki wit.C w tradycyjnych suplementach zwykle nie są dobrze tolerowane i mogą wywoływać zaburzenia pracy jelit. Na szczęście została opracowana wit.C w formie, która może ograniczyć powyższe problem.

    Lepsza biodostępność

    Z pewnością słyszeliście o nowej technologii liposomowej stosowanej, aby zwiększyć wchłanialność substancji odżywczych. Naturalnie występuje ona w przypadku oleju z kryla. Kwasy omega-3 wiążą się z fosfolipidami, które radykalnie zwiększają wchłanianie w porównaniu z olejem z ryb. Taki rodzaj wiązań można otrzymać w laboratorium.

    Fosfolipidy:

    • to budulec błon komórkowych
    • regulują transport międzykomórkowy
    • chronią błony komórkowe przed wolnymi rodnikami

    Wit. C w liposomach jest bardziej biodostępna niż tradycyjne doustne suplementy wit. C (nie liposomalne). Badania wyraźnie podają, że jednym z najlepszych sposobów na suplementację wit. C jest jej forma liposomalna. Tradycyjna doustna wit. C nie jest tak dobrze biodostępna jak wit. C w liposomach. Wchłanianie takiej witaminy różni się od tej tradycyjnej.

    Wchłanianie jelitowe

    • pokarm i substancje odżywcze muszą najpierw zostać rozłożone
    • następnie mniejsze cząsteczki są wchłaniane przez organizm
    • na koniec substancje odżywcze dostają się do krwioobiegu

    Technologia liposomalna

    • wit. C jest zamknięta w malutkich pęcherzykach lipidowych
    • takie cząsteczki wit. C mogą być z łatwością wchłaniane

    Dobry suplement wit. C musi:

    • zawierać liposomy – ze względu na biodostępność i ochronę jelit
    • zawierać wyższą dawkę witaminy niż tradycyjna doustna wit. C
    • nie zawierać sojowego emulgatora
    • zawierać wysokiej jakości, czyste składniki
    • spełniać kryteria najwyższej jakości

    Witamina C w liposomach Mr. Mercoli spełnia wszystkie powyższe kryteria. Opracowując preparat wit.C w liposomach dr Mercola skupił się na jakości produktu. Przez ponad 18 miesięcy szukał odpowiedniego producenta, aż wybrał Capsugel.

    Krótka historia firmy Capsugel:

    • opracowała kapsułkę bez “łączenia” dla większego bezpieczeństwa konsumentów
    • przez ponad 15 lat opracowywała unikalną kapsułkę "Licaps®"
    • zakład produkcyjny we Francji otrzymał certyfikat GMP w 2003r.
    • od ponad 100 lat jest światowym liderem w produkcji kapsułek, posiada 10 fabryk w Ameryce, Azji i Europie
    • produkuje ponad 50% wszystkich twardych kapsułek obecnie dostępnych na rynku, rocznie ponad 180 mld

    Innowacyjna technologia produkcji kapsułek opracowywana i testowana przez ponad 15 lat

    Wit. C w liposomach jest zamknięta w kapsułce "Licaps®", a nie żelowej. Kapsułki te są wytwarzane w innowacyjnej technologii “Fusion” łączącej element kapsułki bez opaski.
    Ta innowacyjna technologia:

    • zmniejsza możliwość utleniania zawartości kapsułki
    • zapewnia, że kapsułka jest hermetycznie zamknięta
    • przedłuża termin przydatności do spożycia

    Prosimy nie łączyć w jednym zamówieniu produktów innych producentów