Źródło bezcennych składników odżywczych
Wszystkie składniki zawarte w Ovobiovita® CorCordium wykazują silne działanie kardioprotekcyjne regulujące i wspomagające układ sercowo-naczyniowy. Ponadto ovofosfolipidy wykazują aktywność hepatoprotekcyjną (działanie ochronne na wątrobę) oraz prokognitywne (wpływają na procesy poznawcze i pamięć). Zastosowane w preparacie Ovobiovita® CorCordium maceraty roślinne stanowią doskonałe źródło rutyny (głóg, gryka) silnego przeciwutleniacza oraz substancji wykazującej zdolność do uszczelniania naczyń krwionośnych. Jednocześnie rutyna ma działanie synergiczne z witaminą C, a także poprawia jej biodostępność.
Wspomaga układ sercowo – naczyniowy
Wykorzystany w kompozycji magnez w formie cytrynianu charakteryzuje się najwyższą biodostępnością w porównaniu z jego innymi formami. Witamina C z kwasem galusowym wykazuje znaczny efekt addytywny w zdolności do zmiatania wolnych rodników. Dodatkowo zastosowana mieszanina witaminy C i E wykazuje synergistyczne działanie ukierunkowane na zahamowanie peroksydacji lipidów (produkty reakcji utleniania lipidów często są katalizatorami zmian miażdżycowych, sercowo naczyniowych, a nawet nowotworów). Cynk i selen to dwa pierwiastki śladowe, które odgrywają kluczową rolę w wielu procesach życiowych w tym: syntezie białek, ochronie przed uszkodzeniami wywołanymi reaktywnymi formami tlenu i infekcjami.
AKTYWNE SKŁADNIKI ;
OVOFOSFOLIPIDY– są wytworzone w ramach specjalnej, opatentowanej technologii wzbogacania jaj i innowacyjnej technologii izolacji ovofosfolipidów. Substancje te mają szczególne, udowodnione naukowo właściwości prozdrowotne, ważne przy rewitalizacji organizmu. Fosfolipidy są składnikiem wszystkich błon komórkowych, zapewniając integralność strukturalno-funkcjonalną tkanek, organów, układów narządów, a w rezultacie całego organizmu. Fosfolipidy wykazują synergizm z roślinami bogatymi w flawonoidy, antocyjany, karotenoidy i saponiny. Zapewniają sprawny transport komórkowy i przyczyniają się do zachowania homeostazy.
Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym i w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych.
Witamina E Najbardziej aktywną i biodostępną formą jest α-tokoferol. Spożycie witaminy E pozwala na zmniejszenie ryzyka związanego z chorobami przewlekłymi, w tym chorób sercowo-naczyniowych.
Magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej, utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni.
Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu węglowodanów i kwasów tłuszczowych, prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej i syntezie DNA.
Selen pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Selen łącznie z niektórymi witaminami (np. witamina E) jest czynnikiem warunkującym właściwy stan i czynności mięśnia sercowego.
Wyciąg z kłącza i korzenia ruszczyka kolczastego pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji nabłonków naczyń krwionośnych i serca. Substancje aktywne ruszczyka uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, chronią śródbłonki przed uszkodzeniem, poprawia krążenie żylne.
Macerat z owoców głogu korzystnie działa na czynności układu sercowo-naczyniowego. Zwiększa przepływ krwi oraz ilość tlenu dostarczonego do mięśnia sercowego. Poprawia gospodarkę energetyczną serca. Tradycyjnie zalecany przy nadciśnieniu oraz chorobie wieńcowej.
Wyciąg z ziela gryki jest cenny dla naczyń krwionośnych i serca. Wpływa wzmacniająco i uszczelniająco na śródbłonki naczyń krwionośnych. Zapobiega utlenianiu kwasu askorbinowego, dzięki czemu przedłuża działanie witaminy C. W ziołolecznictwie ludowym tradycyjnie zalecana przy nadciśnieniu, miażdżycy i kruchości naczyń krwionośnych.
Macerat z serdecznika łagodzi niepokój i poczucie rozdrażnienia nerwowego. Tradycyjnie stosowano serdecznik w stanach nadmiernej pobudliwości nerwowej, w zaburzeniach snu oraz w zaburzeniach czynności serca na tle nerwowym. Należy do ziół kardioprotekcyjnych.
Macerat z nasion guarany poprawia samopoczucie i pobudza siły witalne. Działa ogólnie wzmacniająco, moczopędnie, ponadto poprawia koncentrację. Zwiększa zdolności adaptogenne organizmu.
Olejek z liści mięty pieprzowej – wykazuje działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie, rozszerza drogi oddechowe. Pobudza trawienie i zapobiega wzdęciom.
Kwas bursztynowy – działa ogólnie wzmacniająco i orzeźwiająco. Sprzyja normalizacji ogólnoustrojowych procesów metabolicznych i posiada szerokie spektrum właściwości biologicznych: aktywuje wymianę energetyczną w komórkach organizmu, poprawia oddychanie komórkowe, normalizuje gospodarkę pracy serca.
Kwas galusowy występuje w wielu owocach o cierpkim smaku. Składnik wszystkich roślin, niezbędny do syntezy garbników i glikozydów roślinnych. Jest naturalnym antyoksydantem i „wymiataczem wolnych rodników”. Posiada właściwości ochronne dla komórek i materiału genetycznego (cytoprotekcyjne, genoprotekcyjne).
Melasa jest syropem powstającym podczas produkcji cukru z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Stanowi cenne źródło witamin z grupy B oraz mikro – i makroskładników w tym wapnia. Wykazuje właściwości odżywcze i wzmacniające naszego organizmu.
Rekomendowane są dwa dawkowania:
W zależności od kondycji organizmu w momencie rozpoczęcia kuracji, efekt działania OVOBIOVITA® CorCordium odczuwalny jest po zastosowaniu od 1 do 2 butelek preparatu.
Składniki aktywne | Zawartość w 5 ml preparatu | W zalecanej dziennej porcji produktu (10 ml) |
Witaminy | ||
Witamina C (mg) | 80 | 160 (200% RWS) |
Witamina E (mg) | 12 | 24 (200%) |
Składniki mineralne | ||
Magnez (mg) | 93,75 | 187,5 (50%) |
Cynk (mg) | 5 | 10 (100%) |
Selen (μg) | 55 | 110 (200%) |
Składniki roślinne: | ||
Macerat z korzeni i kłączy ruszczyka kolczastego (g) | 0,5 | 1,0 |
Macerat z owoców głogu | 0,5 | 1,0 |
Macerat z ziela gryki | 0,5 | 1,0 |
Macerat z ziela serdecznika (g) | 0,5 | 1,0 |
Macerat z nasion guarany (g) | 0,25 | 0,5 |
Olejek z liści mięty pieprzowej (mg) | 25 | 50 |
Inne składniki: | ||
Ovofosfolipidy (mg) w tym:
cholina Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (omega-3) w tym: kwas alfa linolenowy (ALA) kwas eikozapentaenowy (EPA) kwas dekozaheksaenowy (DHA) |
250
19 225 1 16 |
500
37 4410 2 32 |
Kwas bursztynowy (mg) | 25 | 50 |
Kwas galusowy (mg) | 25 | 50 |
Melasa (mg) | 1375 | 2750 |
Składniki preparatu Ovobiovita® CorCordium wspomagają:
– prawidłową funkcję serca,
– wzmocnienie serca i naczyń krwionośnych
– rozszerzenie naczyń wieńcowych i mózgowych
– zwiększenie siły skurczowej mięśnia sercowego
Składniki preparatu Ovobiovita® CorCordium wpływają na:
– łagodzenie symptomów związanych z dolegliwościami ze strony układu krążenia
– obniżenie podwyższonego ciśnienia krwi
Informacje o bezpieczeństwie produktu
Informacje o producencie
PROSIMY NIE ŁACZYĆ TEGO PRODUKTU Z INNYMI PRODUKTAMI W SKLEPIE W JEDNYM ZAMÓWIENIU