Holistic D-vitamin Vegan witamina D3 z porostów cholekalcyferol d-alfa-tokoferol witamina E ekologiczna oliwa

Holistic D3-vitamin Droppar i olivolja witamina D3 cholekalcyferol d-alfa-tokoferol witamina E ekologiczna oliwa z oliwek

  • Obserwuj produkt:
  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Holistic
  • Dostępność: Jest Jest

  • Historia ceny
  • Czas realizacji: 2-7
  • Cena netto: 116,67 zł 126,00 zł
  • szt.
  • Kup teraz, zapłać za 30 dni.
  • Szybkie płatności Blik.

Holistic D3-vitamin Droppar i olivolja witamina D3 cholekalcyferol d-alfa-tokoferol witamina E ekologiczna oliwa z oliwek

 

 

Holistic D-vitamin Vegan jest suplementem diety zawierającym ekologiczną oliwę i witaminę D w kroplach. Witamina D3 (cholekalcyferol) jest pochodzenia roślinnego - ekstrakt z porostów. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Brak ekspozycji na bezpośrednie promienie słoneczne i stosowanie kremów z filtrami powoduje częsty niedobór tej witaminy szczególnie w miesiącach zimowych. Witamina D wspiera działanie systemu odpornościowego, reguluje wchłanianie i wykorzystanie wapnia oraz fosforu więc wspiera zdrowie kości, zębów i mięśni.

Witamina D odgrywa rolę w procesach podziału komórek i przyczynia się do:

- utrzymania szkieletu w normie
- utrzymania normalnego funkcjonowania mięśni
- utrzymania zdrowia zębów
- normalnej absorpcji wapnia i fosforu
- utrzymania normalnych poziomów wapnia we krwi

Więcej informacji na temat witaminy D znajdziesz w artykułach:

Składniki: ekologiczna oliwa z oliwek, witamina D3 (cholekalcyferol), przeciwutleniacz (d-alfa-tokoferol - naturalna witamina E).

Zawartość opakowania: 50 ml

Porcja dzienna zawiera: od 12,5 μg (250 % RWS*) do 50 μg (1000% RWS*)  witaminy D3

*RWS - % referencyjnych wartości spożycia

Sposób użycia dla dorosłych: 1-4 kropli (500-2000 IU) dziennie popijając szklanką wody.

Sposób użycia dla dzieci: 1-2 krople (500-1000 IU) dziennie. Jeśli dziecko jest karmione piersią, a matka przyjmuje 4 000 IU na dzień lub więcej, należy obniżyć porcję dla dziecka do 1 kropli na dzień lub podawać co drugi dzień.

Wstrząsnąć przed użyciem. Zalecana dzienna porcja nie powinna zostać przekroczona. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Spożycie witaminy D może zwiększyć zapotrzebowanie organizmu na  magnez.

Magazynowanie: Chronić przed wilgocią i przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Kraj produkcji: Szwecja.

 

Opinia eksperta: 

 

Agnieszka Piskała-Topczewska

Dietetyczka, diet coach

 

Witamina D jest charakteryzowana jest jako regulator homeostazy metabolizmu kości i gospodarki wapniowej, ale także zapewnia działania pozaszkieletowe, ponieważ receptory witaminy D stwierdzone zostały w różnych tkankach.

 

Niedobór witaminy D odgrywa ważną rolę w oporności na insulinę. Niektóre doniesienia sugerują, że niedobór witaminy D ma negatywny wpływ na wrażliwość na insulinę. Przeprowadzone badania łączą niski poziom w surowicy 25OHD z patofizjologią otyłości, zespołu metabolicznego i cukrzycy. Niższe poziomy witaminy D w początkowym okresie ciąży są związane ze zwiększonym ryzykiem występowania cukrzycy ciążowej. Niskie stężenia witaminy D zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia powikłań cukrzycowych. Docelowe stężenie zapewniające optymalne efekty działania witaminy D określane jest na poziomie 30–50 ng/ml (75–125 nmol/l) stężenia 25-hydroksywitaminy D w surowicy. Według aktualnych rekomendacji dla wszystkich kobiet w ciąży powinna być zalecana suplementacja witaminy D w dawkach 1500–2000 IU/D, co najmniej na początku drugiego trymestru ciąży do porodu. W badaniach przeprowadzonych przez kanadyjskich naukowców, dowiedziono iż niski poziom witaminy D zwiększa ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, a zwiększenie poziomu 25OHD może przyczyniać się do zmniejszenia zagrożenia wystąpieniem zespołu metabolicznego, w tym cukrzycy typu 2 i schorzeń układu sercowo-naczyniowego.


Prosimy nie łączyć w jednym  zamówieniu innych producentów niż Holistic