Suplement diety – Colvita 60 kapsułek

Kolagen w kapsułkach
  • Watch the product:
  • Ajouter votre opinion:
  • Fabricant: Colway
  • Disponibilité: Disponible Disponible
  • Prix net: €36,40 €44,77
  • szt.
  • Achetez maintenant, payez dans 30 jours.
  • Paiements rapides Blik.

SUPLEMENT DIETY COLVITA

Colvita  to aktywny biologicznie kolagen w kapsułce

Colvita  to jedyny taki suplement diety w skali światowej

Colvita  to kompletny zestaw aminokwasów tworzących helisę kolagenową



COLVITA®
 to suplement diety w postaci kapsułek i naturalny kosmetyk o sensacyjnych właściwościach. Unikalny na skalę światową kompleks liofilizatu czystego tropokolagenu, pozyskiwanego ze skór rybich, ekstraktu alg morskich i bioprzyswajalnej witaminy E (octan D-α-tokoferylu).

COLVITA® jest pochodną wielkiego wynalazku polskiej biotechnologii, jakim było wyekstrahowanie do postaci hydratu, z zachowaniem naturalnej dla organizmów żywych trójspiralnej konformacji białka – czystego, naturalnego kolagenu ze skór rybich. Inspiracją do stworzenia COLVITY® stał sięKolagen Naturalny Inventia®, wynalazek polskiej biotechnologii – pozyskiwany ze skór rybich aktywny biologicznie kolagen.

COLVITA® Suplement diety to całkowicie nowe podejście do problemu dbałości o tkanki zbudowane z kolagenu. Suplement ten jest ukoronowaniem prac nad grupą produktów pozyskiwanych z rybiego kolagenu, który zatrzymuje nasz dobry czas. Dzięki suplementacji skóra staje się gładsza i bardziej miękka. Promienieje blaskiem, jest świetnie nawilżona, a pielęgnowana jednocześnie żelem kolagenowym i jego pochodnymi od zewnątrz – staje się także znacznie młodsza.

Łańcuchy ludzkiego kolagenu zbudowane są z ok. 20 aminokwasów. Tylko część z nich organizm produkuje w procesach metabolicznych. Pozostałe muszą być dostarczone z pożywieniem Wspieranie ustroju suplementem diety COLVITA® jest nieustającym odbudowywaniem swoistego magazynu aminokwasowego dla komórek wytwarzających i serwisujących kolagen. COLVITA® wytwarzana jest z liofilizowanego kolagenu rybiego. Potrójna helisa kolagenowa, podobna budową do spirali DNA, ale funkcjonująca w przestrzeni zewnątrzkomórkowej jest nośnikiem informacji dotyczących zasobów aminokwasowych kręgowców.

LIOFILIZACJA jest to zamrażanie czystego kolagenu do minus 40⁰C w warunkach próżni i sublimacyjne usuwanie z niego wody (suszenie). Zapewnia to najwyższą czystość, biologiczną trwałość składników odżywczych i aminokwasów zachowanych w formie naturalnej. Proces ten pozwala zachować składnikom również doskonałą higroskopijność produktu, a co za tym idzie, również niezwykle wysoką przyswajalność.

Składniki i ich charakterystyka:

Kolagen jest najważniejszym białkiem w organizmie ludzkim i głównym składnikiem tkanki łącznej. Odpowiada m.in. bezpośrednio za kondycję skóry. Wytwarzany jest i serwisowany przez komórki wytwórcze: fibroblasty i chondrocyty. Stan kolagenu ustrojowego wyznacza wiek biologiczny człowieka, co najłatwiej zaobserwować można na podstawie zmian wyglądu skóry. Kolagen stanowiący główny składnik COLVITY® jest liofilizatem unikalnego w skali światowej hydratu tropokolagenu ze skór rybich, o budowie łańcuchów α1 i α2 niemal identycznych z ludzkim. Bioprzyswajalny kolagen zawarty w COLVICIE® dostarcza peptydy, wolne aminokwasy i hydroksyaminokwasy, w tym hydroksyprolinę, której zawartość w liofilizowanym białku sięga wartości 11%.

Algi (Fucus vesiculosus) pozyskiwane są z czystych wód Archipelagu Brehat u wybrzeży Francji. Algi wykorzystane w produkcji naszego suplementu diety nie zostały wybrane do składu COLVITY® spośród wielu ekstraktów roślinnych przypadkowo. Zawierają one wysoką zawartość jodu, który występuje w algach morskich naturalnie i który najważniejsze swoje zadanie spełnia jako składnik strukturalny hormonów tarczycy i pomaga w jej prawidłowym funkcjonowaniu. Ponadto jod wpływa na utrzymanie właściwej struktury skóry. Rola jodu jest również ważna do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

Witamina E – występuje w wielu suplementach diety ponieważ jest najlepiej poznanym i bardzo skutecznym antyutleniaczem. Działanie syntetycznej witaminy E jest w porównaniu do pozyskiwanej z naturalnych źródeł bardzo słabe. W COLVICIE® zastosowano octan D-alfa-tokoferylu – formę witaminy E otrzymywaną ze źródła naturalnego, jakim są ziarna soi i wykazującą wysoką aktywność biologiczną. O wyborze witaminy E do składu COLVITY® zadecydowały jej właściwości. Witamina E chroni przed degeneracją najważniejszy bastion młodości i witalności – kod genetyczny komórek skóry – DNA. Z tego też względu witamina ta uznawana jest za istotny czynnik hamujący proces starzenia się.

 

Zalecane dzienne spożycie:

2 kapsułki dziennie, najlepiej po lub w trakcie posiłku z uwagi na obecność witaminy E rozpuszczalnej wyłącznie w tłuszczach. Nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia są ważne dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia. Zaprzestać używania w wypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników. Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

DZIAŁANIE

  • Kolagen pielęgnuje skórę od wewnątrz, czyniąc ją elastyczną i sprężystą,
  • Kolagen pomaga w utrzymaniu prawidłowej struktury skóry,
  • Witamina E spowalnia proces starzenia tkanek chroniąc je przed stresem oksydacyjnym,
  • Jod pomaga zachować prawidłowy stan  skóry.

W procesie projektowania COLVITY® świadomie zrezygnowano z dodania do składu wielu substancji aktywnych, w tym również tych wspomagających syntezę kolagenu. Skoncentrowano się na tym, by COLVITA® była suplementem unikalnym, by użytkownikom dać przede wszystkim określone benefity i zarazem bezpieczeństwo.

Składniki:

Algi (Fucus vesiculosus), kolagen rybi, witamina E (octan D-α-tocoferylu), żelatyna rybia – kapsułka, liofilizowana cytryna – nośnik.

Wartość odżywcza

  1 kapsułka (397 mg) 2 kapsułki (794 mg) 100 g
Wartość energetyczna 4,77 kJ / 1,14 kcal 9,54 kJ / 2,28 kcal 1202 kJ / 287 kcal
Tłuszcz 0,01 g 0,02 g 2,8 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,003 g 0,006 g 0,8 g
Węglowodany 0,08g 0,16 g 20,4 g
Cukry 0,05 g 0,09 g 11,5 g
Błonnik 0,10 g 0,21 g 26,1 g
Białko 0,13 g 0,25 g 31,9 g
Sól 0,01 g 0,02 g 2,4 g
Kolagen 0,10 g 0,20 g 25,2 g
Witamina E 6 mg  ekwiwalentu alfa-tokoferolu  (50 % RDA) 12 mg ekwiwalentu alfa-tokoferolu  (100% RDA) 1,7 g
Algi Fucus vesiculosus

 

w tym jod

0,10g

 

45 µg (30 % RDA)

0,20 g

 

90 µg (60% RDA)

25,2 g

 

0,014 g

 

 

Z dumą możemy się pochwalić, iż nikt inny i nigdzie poza Polską nie pozyskuje kompletnego zestawu wszystkich aminokwasów tworzących helisę kolagenową w drodze liofilizacji natywnego kolagenu izolowanego na poziomie molekularnym.

Warto również dodać, iż praktycznie wszystkie suplementy diety, jakie znajdziemy na aptecznych półkach pod nazwą: „kolagen” okazują się albo hydrolizatem rozdrobnionych włókien bydlęcych (a nawet wieprzowych) albo zwyczajną żelatyną, o wątpliwej aktywności biologicznej.

Potrzeba suplementacji ustroju w kolagen wzrasta wraz z każdym mijającym rokiem w naszej metryce. Organizm ludzki zmniejsza produkcję kolagenu już od 26 roku życia. Narastające braki kolagenu w organizmie powodują liczne dolegliwości: włosy stają się łamliwe i matowe, skóra traci jędrność i elastyczność, odczuwamy bóle stawów i kręgosłupa. Możemy zapobiegać lub zmniejszać te nieprzyjemne przypadłości stosując dietę prokolagenową.

Bazowym składnikiem Colvity jest liofilizowany hydrat kolagenu pozyskiwany z ryb łososiowatych. W jednej kapsułce Colvity znajduje się relatywnie niewielka ilość  (0,13 g) sproszkowanych białek, a wśród nich wszystkie budulcowe molekuły kolagenowej. Wszystkie – oznacza również  dwa aminokwasy endogenne: hydroksylizynę i hydroksyprolinę, których nie mamy możliwości pozyskać z jakiegokolwiek pokarmu. Powstają one tylko w drodze kolagenogenezy i tylko w procesach metabolizmu kręgowców. Nie zawiera ich żaden z wytwarzanych współcześnie suplementów, oprócz Colvity.

Kolagen w Colvicie jest niemal w 100% anabolizujący, co oznacza, że nie zostaje spożytkowany np. w energię, ani też  wydalony. Całkowicie służy budowie nowych komórek. Jego przyswajalność jest tak doskonała, że nie potrzebuje nawet enzymatycznych procesów trawiennych. Wchłania się także bezpośrednio z jelita. 

Ryby mają tylko namiastkę układu odpornościowego, mimo to nigdy nie przenoszą chorób na człowieka. Kolagen w skórze rybiej, pozyskiwany na etapie molekularnym (helikalnym)  jest identyczny, jak u wyżej rozwiniętych kręgowców i jest całkowicie bezpieczny dla człowieka.  

Colvita zawiera także aktywną biologicznie witaminę E pod postacią D - alpha – tokoferolu z oleju wytwarzanego na zimno z niemodyfikowanych ziaren zbóż. Estry tokoferolu  pozyskiwane tą metodą cechuje odporność na działanie tlenu, promieni UV i wielu innych czynników degradacyjnych oraz 100%-owa aktywność biologiczna. Witamina E była pierwszym specyfikiem, jakiemu w XX w. przydano określenie „eliksiru młodości”. Dodaje żywotności, witalności, energii, chęci do życia. Stymuluje syntezę kolagenu, poprawia wygląd skóry i chroni przed bezpłodnością. Jest w organizmie głównym strażnikiem antyoksydacyjnym błon komórkowych i krwinek czerwonych. Jedna molekuła witaminy E zabezpiecza przed  wolnymi rodnikami ponad 200 nienasyconych molekuł kwasu tłuszczowego. Współdziała ściśle z witaminą C, karotenoidami, selenem, chromem i cynkiem.

Colvita zawiera  również proszek pozyskany z mikronizacji konceptakli (lęgni i plemni) alg  z gatunku Fucus vesiculosus. Te morszczyny są fenomenem natury – rodzajem pomostu pomiędzy biotopem a biocenozą. Posiadają niezwykłą zdolność gromadzenia wszystkich praktycznie mikroelementów i minerałów, jakie zawiera woda morska, a co najważniejsze – także najcenniejszych pierwiastków śladowych, w postaci zasymilowanej przez organizm roślinny, a zatem najpełniej przyswajalnej. Doskonałości odżywczej tych alg dowodzi fakt, że do produkcji ekskluzywnych suplementów z ich plech wykorzystuje się   w s z y s t k i e   składniki rośliny, usuwając jedynie chlorek sodu (sól). Fucus vesiculosus - szczególnie pochodzące z północnego Atlantyku, gdzie nie są poddane w procesie wegetacji ani temperaturom wysokim, ani też zbyt niskim - stanowią rzadko spotykany w przyrodzie skarbiec cennych składników odżywczych.

Metoda ich przetwarzania, nazwana „cell burst process”, zastępuje tradycyjne suszenie, pozwala zachować w stanie nienaruszonym większość czynnych substancji morszczynu i jego ogromny poziom energii biologicznej. Ma to miejsce we francuskich laboratoriach przestrzegających restrykcyjnego reżimu farmakologicznego.     

Ekstrakt morszczynu pęcherzykowatego wybraliśmy do składu Colvity, gdyż w momencie komponowania tego suplementu, był to najlepszy znany twórcom jej receptury, całkowicie roślinny kompleks  wszystkich mikro- i makroelementów oraz witamin - synergicznych m.in. dla stymulowania przez aminokwasy procesów syntezy kolagenu.

Proszek z tych alg to bomba suplementacyjna. Są bogate w wapń, miedź, żelazo, mangan, magnez, potas, selen, fosfor, chrom, cynk i jod zarówno organiczny (dijodotyrozyna) jak i nieorganiczny. Odnajdziemy tu witaminy z grupy A, B, C, E i K. Węglowodany, błonnik, polisacharydy i aminokwasy egzogenne. Polifenole, karoten oraz związki śluzowe: kwas alginowy, fukoidynę, laminarynę, mannitol, a także bioflawonoidy, z których najważniejszym jest flawon – 3 – d (OPC).  Po usunięciu chlorku sodu sproszkowane i mikronizowane algi stanowią niemal idealnie zbilansowany kompleks witamin, makro i mikroelementów oraz innych cennych substancji. Są przy tym lekkostrawne i łatwo przyswajalne, ponieważ ich skład mineralny przypomina nasze płyny ustrojowe.

Uwaga! Colvita zawiera niewielką tylko ilość witaminy C. Jest to porcja zbyt mała dla skutecznego warunkowania procesów kolagenogenezy w ustroju i zapotrzebowania na nią przez organizm.

Jedynym przeciwskazaniem dla spożywania Colvity może być silna nadczynność tarczycy ( przez obecność jodu w algach). Poza tym jest to suplement całkowicie bezpieczny o ogromnej popularności wśród konsumentów, którzy go stosują.

 

SPOSÓB UŻYCIA:2 kapsułki dziennie, najlepiej po lub w trakcie posiłku z uwagi na obecność witaminy E rozpuszczalnej wyłącznie w tłuszczach. Używać, jako suplement diety zróżnicowanej. Zaprzestać używania w wypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Wystarcza na 30 dni regularnego stosowania.PRZECHOWYWANIE:Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla dzieci.