Nasiona Chia, Szałwia hiszpańska 200g

  • Cena bez DPH: €3,12 €3,28
  • szt.
    Out of stock
  • Buy now, pay in 30 days.
  • Fast Blik payments.

Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), zwana też chia to roślina pochodząca z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali, bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona. Uprawiana była już przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie w Meksyku i Gwatemali nasiona służą powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i żywności. 

Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy, myrycetyna, kwercetyna oraz flawonid kamferol).

  • bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 (ok.64%), czyli, aż 8 razy więcej omega-3 niż w hodowlanym łososiu atlantyckim
  • ok.40% kwasów omega-6
  • 6 razy więcej wapnia niż mleko 
  • 3 razy więcej żelaza niż szpinak
  • 2 razy więcej błonnika niż otręby
  • 15 razy więcej magnezu niż brokuły
  • 4 razy więcej selenu niż len

 

Działanie

- odchudzające - dzięki ogromnej zawartości błonnika - namoczone nasionka pęcznieją i 8-9 razy zwiększają swoją objętość powodując tym właśnie długie uczucie sytości, Nasiona chia w połączeniu z wodą tworzą żel (podobnie jak siemię lniane). Żel ten w układzie pokarmowym pomaga zapobiegać zbyt szybkiemu wchłanianiu niektórych węglowodanów.

- stany zapalne  - Niski indeks glikemiczny sprawia, że nasiona chia są idealne dla diabetyków. Spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi. Nasiona chia zapewniają prawidłową pracę mózgu i serca, mają działanie antyarytmiczne. Obniżają poziom złego cholesterolu, chronią jelita oraz poprawiają przemianę materii.

- Antyoksydany - Nasiona Chia wykazują sporą zawartość antyoksydantów oraz witamin i minerałów takich jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, niacyna i cynk. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka.

Sposób przygotowania :

Ziarna chia należy moczyć (podobnie jak siemie lniane) wtedy stają się miękkie tworząc galaretkę, przez co jesteśmy w stanie wykorzystać wszystkie składniki odżywcze w nich zawarte.

Można je dodawać do płatków, jogurtu, koktajlu owocowego. Można spożywać na surowo, ale też po namoczeniu gdy powtanie galaretka. ZMielone ziarno mozna używać do zagęszczania zup, ale też do budyniu. Można też dodawać do dżemów, lub samemu stwoarzayć alternatywny dżem z cynamonu, suszonych owoców i czegoś słodzącego.

PROSIMY NIE ŁACZYĆ W JEDNYM ZAMÓWIENIU INNYCH PRODUKTÓW Z POZA KATEGORII " ZIOŁA SYPKIE"