Jagody Goii 100g

  • Cena bez DPH: €2,93 €3,16
  • szt.
    Out of stock
  • Buy now, pay in 30 days.
  • Fast Blik payments.

Jagody Goji to owoce rośliny zwanej kolcowojem chińskim. Porasta ona mongolskie oraz tybetańskie części Himalajów. Okrągłe, czerwone owoce są tak delikatne, że nie zrywa się ich z drzewa, lecz jedynie ostrożnie strząsa.

Herbata przyrządzona z owoców goji zapewnia nam pełen zestaw antyoksydantów, minerałów oraz witamin w szczególności zaś witaminy C. Szacuje się, że w 100 gramach jagód zawiera się aż 2500 mg tego składnika. Czyni to Goję trzecim, najbogatszym w witaminę C owocem świata!

Goja znana jest także ze swych spowalniających starzenie właściwości.

Jagody można jeść również bez zaparzania. Wystarczy namoczyć je w wodzie na kilka do kilkunastu minut by raczyć się ich, przypominającym nieco figi, smakiem.


Jagody goji są bardzo dobrym źródłem białka, w skład którego wchodzi aż 18 aminokwasów. Ponadto zawierają węglowodany i tłuszcze, w tym 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6, odpowiedzialnych za wytwarzanie hormonów, właściwą pracę mózgu i układu nerwowego. Ponadto są źródłem wielu witamin (m.in. C, B1, B2, B6 oraz E) i składników mineralnych (m.in. fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk, selen), a także karotenoidów, związków polifenolowych, wśród których najliczniejszą grupę stanowią flawonoidy. Jednak za najcenniejszy składnik jagód goji uważa się rozpuszczalny w wodzie bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP (Lycium Barbarum polysaccharides). Wyniki wielu badań wskazują na jego działanie stymulujące układ odpornościowy, właściwości przeciwutleniające, a przede wszystkim przeciwnowotworowe.
Jagody goji zawierają cyperon, który korzystnie wpływa na pracę serca i ciśnienie tętnicze krwi, oraz betainę wykorzystywaną do produkcji choliny - substancji, która odgrywa dużą rolę w zapobieganiu chorobom serca.




Prosimy nie łączyć w jednym zamówieniu produktów z innych kategorii niż "zioła sypkie"