Noże Global

16-02-2015

TRADYCJA

Tysiąc lat temu japońscy płatnerze opracowali do perfekcji sztukę wykuwania mieczy, aby ich ostre, wytrzymałe klingi jak najlepiej służyły Samurajom – budzącej grozę kaście wojowników. Rzemieślnicy z fabryki Yoshikin w mieście Tsubame podtrzymują tę wielowiekową tradycję, wytwarzając szlachetne noże i narzędzia kuchenne na miarę współczesnych potrzeb.

Japońska spółka Yoshida Metal Industry Co., Ltd. (Yoshikin) powstała w 1954 r. w prefekturze Niigata, w mieście Yoshida (dzisiejsze Tsubame), jako lokalny producent wyrobów ze stali nierdzewnej. W 1960 r. wprowadziła serię nadal bardzo popularnych noży Bunmei Gincho, która zawojowała rynek japońskich noży kuchennych, wytwarzanych do tego czasu niemal wyłącznie ze stali konwencjonalnej. Sukces Yoshikin polegał na zastosowaniu technologii, dzięki której łatwiejsze w utrzymaniu narzędzia ze stali nierdzewnej wyposażono w klingi nie ustępujące pod względem jakości tradycyjnym nożom kuchennym, wykonanym ze zwykłych stopów stali.

Kolejny krok naprzód w rozwijanej przez Yoshikin koncepcji noży kuchennych wiązał się z zaadoptowaniem technologii produkcji zastaw stołowych: w ten sposób narodziła się linia GLOBAL. Od 1978 r. opierano się na założeniu, że te nowe, doskonale zaprojektowane i zaawansowane technologicznie noże, będą łączyły w sobie estetykę włoskiego wzornictwa, niemiecką wytrzymałość i japońską precyzję. Idea Yoshikin, aby cały nóż – od czubka ostrza po kraniec rękojeści – sporządzić z jednego fragmentu stali, zrobiła w świecie kulinariów prawdziwą furorę.

Pierwsze noże GLOBAL zaprojektował w 1985 r. Komin Yamada. Światowej sławy projektant wzornictwa przemysłowego zgodził się stworzyć linię produktów, które zrewolucjonizują rynek. Wykorzystał w tym celu najlepsze materiały i najnowocześniejsze trendy w designie. Dysponował niemal nieograniczonym budżetem, pracując nad nożami kuchennymi, które przypadłyby do gustu zarówno profesjonalnym szefom kuchni, jak i amatorom sztuki kulinarnej. Nowe narzędzia miały być wygodne i łatwe w użyciu, a jednocześnie sprostać oczekiwaniom najbardziej wymagających konsumentów.

noże Global

KUNSZT I FUNKCJONALNOŚĆ

Noże GLOBAL są wykonane z materiałów najwyższej jakości. Do wyrobu klingi stosowana jest opatentowana przez Yoshikin, wysokowęglowa stal nierdzewna Cromova 18 (zawierająca 18% chromu, molibden i wanad). Materiał poddawany jest najpierw obróbce cieplnej w temperaturze 1000ºC, następnie obróbce podzerowej – w temperaturze -80ºC, po czym ponownie jest nagrzewany. Proces wymrażania powoduje wzrost twardości stali do poziomu 56-58 w skali C Rockwella, dzięki czemu nóż zachowuje ostrość o wiele dłużej niż produkty z innych stopów i staje się wyjątkowo odporny na rdzę, przebarwienia czy korozję.

Noże GLOBAL cechuje wypukły szlif głowni, widoczny w jej przekroju poprzecznym. Boczna powierzchnia klingi – od grzbietu do krawędzi ostrza – nie jest linią prostą, lecz łagodną krzywą. Dzięki takiemu rozwiązaniu ostrze kroi o wiele skuteczniej, a produkty żywnościowe łatwo odchodzą od noża.

Pojedyncze noże, podobnie jak w dawnych czasach miecze Samurajów, są dokładnie ważone, aby jako gotowe, doskonale wyważone narzędzia idealnie leżały w dłoni. Ich płynne kształty i jednolita konstrukcja eliminują problem zakamarków, w których mogłyby się zbierać resztki jedzenia lub brud. Spełniają zatem najbardziej restrykcyjne normy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy. Charakterystyczna dla produktów GLOBAL "kropkowana" rękojeść, której powierzchnia pokryta jest regularnie wgłębieniami (przypominającymi na zdjęciach kropki), gwarantuje pewny uchwyt i zapobiega wyślizgnięciu się noża z dłoni, tudzież podrażnieniom skóry.

Początkowo komplet noży GLOBAL wyglądał dość skromnie, lecz na przestrzeni lat ilość produktów z tej linii zwiększyła się do ponad 100. W ofercie znajdują się narzędzia specjalistyczne, służące do wszelkich możliwych czynności związanych z przygotowywaniem posiłków.

Pierwszorzędne miecze przydawały Samurajom świetności i klasy. W dzisiejszych czasach noże GLOBAL wzbogacają talent i osiągnięcia najznakomitszych szefów kuchni – czy to mistrzów w swoim zawodzie, czy też kuchmistrzów domowych.

Komin Yamada

DOWODY UZNANIA

Mimo swoich skromnych początków, noże GLOBAL od lat 90-tych ubiegłego wieku nieprzerwanie święcą na świecie triumfy. Powstają w tej samej fabryce Yoshikin w prefekturze Niigata i wciąż są wykonywane ręcznie, zgodnie z najwyższymi standardami. Sprzedawane w ponad 95 krajach, cieszą się coraz większym uznaniem i zainteresowaniem klientów.

Noże GLOBAL zdobyły wiele prestiżowych nagród:

1990 – nagroda Good Design (dobry wzór) ustanowiona przez MITI (Ministerstwo Międzynarodowego Handlu i Przemysłu Japonii) dla modeli GLOBAL z dwóch serii: od G-1 do G-9 oraz od GS-1 do GS-10

1991 – wpis do International Design Yearbook (międzynarodowego rocznika wzornictwa)

1992 – nagroda Najlepszego Narzędzia Kuchennego przyznana przez Holenderskie Stowarzyszenie Kucharzy (Koksgilde Nederland)

1995 – tytuł Best Buy (najlepszy zakup) wg brytyjskiego magazynu konsumenckiego „Which?” dla modelu GLOBAL G-2

1996 – tytuł Najostrzejszego Noża według niemieckiego miesięcznika „A LA CARTE”

2001 – nagroda Design Plus na międzynarodowych targach we Frankfurcie nad Menem dla modelu GLOBAL GS-29

2002 – nagroda Long-selling Good Design (bestsellerowy dobry wzór) przyznana przez METI (Ministerstwo Gospodarki, Handlu i Przemysłu Japonii) dla modeli GLOBAL z dwóch serii: od G-1 do G-9 oraz od GS-1 do GS-1

2003 – tytuł Best Buy (najlepszy zakup) wg brytyjskiego magazynu konsumenckiego „Which?” dla modelu GLOBAL G-2

2005 – selekcja do 7. wystawy JIDA Design Museum (muzeum wzornictwa japońskiego) modele GLOBAL G-2 i GS-3

2006 – nagroda Japanesque Modern 100 (100 najlepszych produktów, będących marką Japonii) przyznana przez Japanesque Modern Committee (Komisja Nowego Stylu Japońskiego) dla serii GLOBAL G

2011 – tytuł Best Buy (najlepszy zakup) wg brytyjskiego magazynu konsumenckiego „Which?” dla modelu GLOBAL G-2

2011 – tytuł Best Kitchen Gadget (najlepszy gadżet kuchenny) wg czytelników magazynu „GQ” dla modelu GLOBAL G-2

Warto pamiętać, że oficjalne nagrody tylko częściowo świadczą o zadowoleniu tysięcy użytkowników, rozproszonych dziś po całym świecie.

Noże GLOBAL są przede wszystkim ulubionymi narzędziami najwybitniejszych mistrzów kuchni, którzy pracują w ekskluzywnych hotelach i restauracjach. Słynni kucharze regularnie prezentują je również w stacjach telewizyjnych, gdzie prowadzą programy kulinarne. Noże te są często doceniane na międzynarodowych wystawach gastronomicznych i targach artykułów gospodarstwa domowego.

Jednocześnie zespół projektantów Yoshikin wraz ze specjalistami do spraw planowania produkcji nieustannie rozwija linię noży GLOBAL, biorąc pod uwagę liczne sugestie i propozycje, które z różnych krajów docierają do firmy od aktualnych użytkowników tych narzędzi.
 zestaw noży global