KWAS FULWOWY - DETOKSYKACJA KOMPLEKSOWA ORGANIZMU

18-03-2024

Kikaboni i kwas Fulwowy oraz naturalne kosmetyki organiczne a Afryki

Kwas fulwowy Kikaboni

Kwas fulwowy – to związek organiczny, z którym naprawdę warto się zaznajomić. Od setek lat występuje naturalnie w środowisku i tak samo długo odpowiedzialny jest za prawidłowe funkcjonowanie organizmów żywych. Nie będzie zatem przesadą zestawienie go na równi z tlenem, wodą czy promieniami słonecznymi.


Trudno określić właściwości kwasu fulwowego w krótkim wstępie, ale najłatwiej jest nam porównać go do profesjonalnego kelnera. Takiego, który z zapałem i pieczołowitością dba, aby klient – w tym przypadku organizm ludzki – otrzymał wszystko to, co sobie zamówił i czego potrzebuje. Nie zapomni również zadbać, aby po jedzeniu sprzątnąć ze stołu brudne naczynia i resztki – pozostałości przemiany materii, szkodliwe substancje i wolne rodniki.
Odchodząc jednak od przenośni. Kwas fulwowy można scharakteryzować jako wysoce bioaktywny nutraceutyk, a więc substancję czynną biologicznie wspomagającą prawidłowe funkcjonowanie organizmu ludzkiego. Jest detoksykantem, antyoksydantem, chelatorem, immunomudulatorem i źródłem bioaktywnego tlenu. Zawiera minerały, pierwiastki śladowe, peptydy, fitochemikalia i inne cenne związki organiczne.


Dla niektórych, to może nazwy dość zagadkowe, ale wszystkie staną się dla Was oczywiste po zaznajomieni się z dalszą treścią na stronie. Gorąco Was zachęcamy, bo istnieje spore prawdopodobieństwo, że z Kwasem Fulwowym Kikaboni zyskacie nie tylko więcej energii i lepsze samopoczucie, ale przede wszystkim zdrowie.

 

Jakie właściwości posiada kwas fulwowy

 

 

Kwas fulwowy w środowisku naturalnym​

Powstaje jednak pytanie. W jaki sposób kwas fulwowy znalazł się w glebie?
Każdy materiał roślinny w przyrodzie ulega rozkładowi w interakcji z wodą, tlenem i przy udziale niezastąpionych drobnoustrojów. W wyniku humifikacji powstają m.in. pierwiastki biogenne, enzymy, hormony, ale i interesujące nas substancje humusowe, a dokładniej – humusy i kwasy humusowe.

Te ostatnie podzielić możemy na dwie frakcje – kwasy huminowe i fulwowe. Oba rozpuszczają się w wodzie, lecz jedynie ten drugi rozpuszcza się niezależnie od środowiskowego odczynu pH. To właśnie czyni go jednym z najbardziej aktywnch chemicznie związków w przyrodzie.
Z punktu widzenia roślin, kwas fulwowy odpowiedzialny jest za pozyskiwanie z gleby minerałów, pierwiastków śladowych i substancji odżywczych, a następnie dostarczanie ich bezpośrednio do komórek. Możliwe jest to, dzięki dwóm osobliwościom.

Po pierwsze, kwas fulwowy jest wspaniałym chelatorem. Substancją wysoce reaktywną chemicznie, zdolną do przyswajania jonów innych pierwiastków. Po drugie charakteryzuje się małą masą cząsteczkową, co ułatwia mu przenikanie zarówno przez ściany jak i błony komórkowe. Tym sposobem kwas fulwowy stanowi bardzo ważny tryb w życiu każdej rośliny.

 

Wpływ kwasu fulwowego na człowieka

Znamy już istotę kwasu fulwowego w świecie roślin, a więc czas, aby poznać jego korzystny wpływ na człowieka. Lekarze i naukowcy zidentyfikowali co najmniej 90 różnych składników odżywczych, które muszą być stale dostarczane, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu.

Można śmiało stwierdzić, że to nie lada wyzwanie. Jakość pożywienia pomnożona razy tryb życia może faktycznie komplikować praktykę zbilansowanej diety.

Zatrzymajmy się jednak chwilę przy glebach. Szacuje się, że w wyniku intensywnej gospodarki rolnej, grunty uprawne zawierają jedynie 15% minerałów w porównaniu ze stanem sprzed 100 lat. Łatwo się domyślić, że wszystkie uprawy, które wzrastają na tych glebach są także uboższe w witaminy i minerały.
Mając na uwadze, że nic nie zastąpi zbilansowanej diety, musimy jednak zmierzyć się z wątpliwej jakości pożywieniem. 

Dowiedziono naukowo, że niezbędne składniki odżywcze stają się znacznie bardziej biodostępne, gdy spożywane są razem z innymi związkami, tworząc złożone synergiczne środowiska, ułatwiające ich przyswajanie. Do takich substancji należy właśnie kwas fulwowy.

Jego właściwości pozwalają zwiększyć przyswajalność – co istotne – nawet na poziomie komórkowym.
To nie tak, że dziś potrzebujemy kwasu fulwowego, a niegdyś nikt o nim nie słyszał. Człowiek od zawsze dostarczał organizmowi ten nutraceutyk wraz ze zjadanymi roślinami.

Niestety, aktualny poziom zubożenia gleb sprawił, że przyswajamy go znacznie mniej. Zbyt mało. 

 

Jakie funkcje pełni w naszym organizmie kwas fulwowy?

 

Chelator

Kwas fulwowy, to efektywny naturalny chelator. Związek potrafiący wchłonąć w swoją strukturę cząsteczkową inne substancje i przekształcić je w biologiczną formę, łatwo przyswajalną przez żywe komórki organizmu. Zdolność ta jest konsekwencją budowy molekularnej kwasu folwowego.

Przyglądajac się tej niezwykłej stukturze wyróżnić można grupy funkcyjne, takie jak karboksylowa, hydroksylowa czy karbonylowa. Umożliwiają one tworzenie kompleksów/chelatów z kationami takimi jak Mg2+, Ca2+, Fe2+ itd. Tym samym decydują o biodostępności jonów składników pokarmowych.

Warto w tym momencie nadmienić, że kwas fulwowy jest cząsteczką bardzo niewielką, nie mającą problemu z przenikaniem przez błony komórkowe. Zdolna jest zatem przenosić niezbędne minerały bezpośrednio w wewnętrzne struktury komórek. Kwas fulwowy rozpuszcza się niezależnie od poziomu Ph.

Według dostępnych na naszej stornie badań dowiedziono także, że związek ten zdolny jest poprawić trawienie niektórych substancji odżywczych, oraz zintensyfikować produkcję enzymów trawiennych. Niebezpodstawne są porównania do gąbki, gdyż tak jak ona potrafi wchłaniać do swojego wnętrza, w tym przypadku minerały i związki organczne.

Wiele osób ze środowiska naukowego traktuje kwas fulwowy jako jedną z najbardziej efektywnych, organicznych związków w zakresie absorbcji.

 

Detoksykant

Przyjmowanie kwasu fulwowego działa niczym naturalna i nieinwazyjna forma terapii chelatującej wspomagająca usuwanie z organizmu niebezpiecznych metali ciężkich. Kwasy humusowe zawierają karboksylany i fenolany, które nadają im zdolność działania jako naturalne chelaty.

Badania wykazały, że kwasy fulwowe moją potencjalną zdolność do absorpcji pierwiastków metali ciężkich, co zaobserwowano poprzez redukcję toksycznych związków metalicznych zawartych w wodzie. Spożywanie kwasów humusowych pomaga wiązać i wydalać wspomniane niekorzystne substancje, które przedostają się do organizmu człowieka wraz z pokarmem czy z powietrza. Jednym z powodów, dla których kwas fulwowy tak skutecznie poprawia trawienia, czy zwiększa poziomu energii jest jego zdolność do detoksykacji organizmu. W glebie stanowi on naturalną barierę dla wszelkiej maści zanieczyszczeń, tym samym poprawiając jej kondycję fizykochemiczną i biologiczną.

W jednym z badań, substancje humusowe skutecznie przyczyniły się do oczyszczania organizmu z glifosatu i metali ciężkich. Dla przykładu. Po 3 miesiącach kuracji poziom kadmu we krwi u badanych spadł o 17%. Ponadto, substancje humusowe przyniósły pozytywne korzyści, w tym poprawę wskaźników funkcji wątroby i nerek oraz zwiększyły poziom żelaza.

 

Nośnik biodostępnego tlenu

Cząsteczka kwasu fulwowego zawiera 45% tlenu, który będąc częścią biologicznej substancji jest łatwo przyswajany przez komórki naszego organizmu. Dostarcza czystej, naturalnej energii na dłużej niż wysokoenergetyczne napoje zwykle bazowane na kofeinie.
Strukturalny tlen w kwasie fulwowym ma również znaczący wpływ na skuteczną poprawę wydolności organizmu zwłaszcza podczas intensywnego treningu fizycznego.

Dodatkowy tlen dostarczany przez kwas fulwowy skutecznie usuwa kwas mlekowy co efektywnie przeciwdziała zmęczeniu przedłużając wytrzymałość i znacznie skracając regenerację organizmu.

W odróżnieniu od wielu farmakologicznie skomponowanych substancji wspomagających i suplementów wydolnościowych, kwas fulwowy nie powoduje żadnych negatywnych skutków ubocznych. Nie stanowi zagrożenia w kontekście niedozwolonego wspomagania organizmu.

Będąc organiczną substancja, metabolizuje się w sposób naturalny.

Antyoksydant

Przeciwutleniacze, to związki występujące w wielu produktach roślinnych korzystanie wpływające na zdrowie człowieka. Ich rolą jest zapobieganie działaniom szkodliwych wolnych rodników będących poważnym zagrożeniem dla struktur komórkowych. Konsekwencją permanentnego działania wolnych rodników jest szereg chorób, do których zaliczyć możemy m.in. miażdżyce, nadciśnienie, cukrzyce, zaburzenie odporności, a także choroby nowotworowe.
Organizm ludzki stale potrzebuje tlenu pozyskując go w procesie oddychania, a część wdychanego tlenu (około 2-3%) jest przekształcana w toksyczne substancje zwane reaktywnymi formami tlenu (ROS), które powodują uszkodzenie komórek. Aktywny tlen jest również główną przyczyną starzenia się skóry i przyczynia się do powodowania reakcji zapalnych i kancerogenezy.

Najwięcej przeciwutleniaczy spotkamy w produktach roślinnych, owocach i warzywach. Spożywając je, zmniejszamy ryzyko narażania organizmu na stres oksydacyjny. Z racji tego, że kwas fulwowy jest czystym, organicznym związkiem powstałym z materii roślinnej, już z tego tytułu można założyć, że zawiera w sobie mnóstwo antyoksydantów. I słusznie. Jego struktura i właściwości czynią go jednym z najlepszych naturalnych przeciwutleniaczy na świecie.

Kwas fulwowy, to świetny sposób do walki ze skutkami uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki, a także oczyszczenia organizmu ze związków, które mogą przyczynić się do tego problemu. Posiada on bardzo wysoką ocenę ORAC. ORAC oznacza zdolność absorpcji rodników tlenowych. Im wyższy wskaźnik ORAC, tym silniejsze działanie przeciwutleniające. 
Kwasy fulwowe działają niczym wymiatacze wolnych rodników, neutralizując niebezpieczne wolne rodniki, takie jak nadtlenek (O2–), kwas podchlorawy (HOCI), nadtlenek wodoru (H202), rodniki hydroksylowe (OH), nadtlenoazotynowe (ONOO–), czy rodniki tlenu singletowego (102).
Dla porównania skuteczności procesów antyoksydacyjnych wykorzsytano kwas askorbinowy, znany z doskonałej aktywności przeciwutleniającej oraz kwas fulwowy. Zestawiając ze sobą w badaniu, aktywność usuwania rodników DPPH ekstraktu kwasu fulwowego wynosiła 54%, a ekstraktu kwasu askorbinowego 50,25%. Stwierdzono zatem, że ekstrakt z kwasu fulwowego ma podobną zdolność eliminacji rodników DPPH do kwasu askorbinowego.

1. Rola naturalnych przeciwutleniaczy pochodzenia roślinnego w profilaktyce nowotworowej. Magdalena Skotnicka. 2017
2. Oxygen-radical absorbance capacity assay for antioxidants. G. Cao. 1993
3. Antioxidant activity of fulvic acid – A living matter-derived bioactive compound. Noemí Cárdenas. 2011
4. A Systematic Study of the Antioxidant Capacity of Humic Substances PEroxyl RAdicals – Relation to Structure. Olga I. Klein. 2021
5. Humic substances: Prospects for use in agriculture and medicine. Priya Goel. W Humic Substances by Abdelhadi Makan. 2021
6. The Antiinflammatory Properties of Humic Substances A Mini Review. Constance E. J. van Rensburg 2015
7. Antioxidant and Anti-inflammatory Activity Study of Fulvic Acid. Seon Hee You. 2021

 

Immunomodulator

Stosowanie substancji humusowych (zawierają kwasy fulwowe) wywiera korzystny wpływ na układ odpornościowy zwierząt, w tym człowieka.

Związki te posiadają zdolność wiązania cukrów i łączenia ich w celu tworzenia złożonych sacharydów w organizmie, takich jak glikoproteiny, które działają jako modulatory interakcji międzykomórkowych. Glikoproteiny wiążą się z komórkami T i komórkami Killer (limfocyty odpowiedzialne za walkę z drobnoustrojami), utrzymując je w równowadze, a tym samym regulując układ odpornościowy. Nadmiar komórek T może prowadzić do rozwoju chorób autoimmunologicznych, podczas gdy nadmiar komórek Killer może atakować kości i stawy, powodując ich stany zapalne.
Podawanie kwasów humusowych, zwłaszcza kwasów fulwowych, zarówno miejscowo, jak i doustnie, może wzmocnić układ odpornościowy.

Działają one jako immunomodulatory, wykazują silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które mogą być wykorzystywane do wzmocnienia odporności i ogólnej kondycji organizmu. Zaobserwowano to w przypadku badań przy udziale organizmów zwierzęcych.

Badania medyczne wykazały, że kwasy humusowe okazują się bardziej skuteczne niż kilka obecnie przepisywanych leków regulujących układ odpornościowy. Badania na myszach wykazały silną humoralną (zależną od przeciwciał) stymulację immunologiczną w wyniku stosowania diety uzupełnione w kwasy humusowe, w tym fulwowe.
Ponadto kasy humusowe okazały się skuteczne w łagodzeniu niepożądanych skutków śmiertelnych dawek napromieniowania i zmniejszaniu częstości infekcji, wydłużając długość życia. Było to bezpośrednio skorelowane z rosnącą zdolnością układu odpornościowego do rozpoznawania własnych martwych komórek po podawaniu pokarmu wzbogaconego kwasami humusowymi lub ich miejscowym zastosowaniem. Ogólny stan zdrowia zwierząt poprawiał się dzięki pożywieniu i wodzie uzupełnionej w kwasy humusowe.

1. Humic substances: Prospects for use in agriculture and medicine. Priya Goel. W Humic Substances by Abdelhadi Makan. 2021

 

Elektrolit

Struktura cząsteczkowa kwasu fulwowego pozwala na skuteczne wiązanie i przenoszenie innych substancji. Zawiera on około 70 różnych minerałów i pierwiastków śladowych pochodzenia roślinnego, które będąc wysoko przyswajalne mają niebagatelny wpływ na optymalne funkcjonowanie całego organizmu.
Wiele z substancji śladowych przenoszonych przez kwas fulwowy, to minerały i związki przewodzące. Stanowi on zatem bogaty naturalny elektrolit, podobny do popularnych napojów izotonicznych, jednak wolnym od syntetycznych substancji smakowych, koloryzujących i słodzących.
Podczas intensywnego wisiłku fizycznego pozbywamy się z naszego krwiobiegu wielu niezbędnych elektrolitów. Nadmierna utrata mikroelementów, połączona z odwodnieniem organizmu, prowadzi do bolesnych skurczów mięśni i natychmiastowego spadku wydolności organizmu. Elektrolity przenoszone przez kwas fulwowy uzupełniają te braki, na poziomie komórkowym.
Kwas fulwowy jest naturalnym środkiem wolnym od syntetycznych dodatków często używanych w farmakologicznych substancjach wspomagających wydolność organizmu, który skutecznie przeciwdziała odwodnieniu organizmu i bolesnym skurczom mięśni. Jego regularne zażywanie  wzmacnia wytrzymałość podczas intensywnego treningu fizycznego i znacząco przyspiesza regenerację organizmu

Fitochemikalia

Fitochemikalia, to nic innego jak związki pochodzenia roślinnego. Wytwarzane są one w celu ochrony własnej roślin przed negatywnymi czynnikami środowiskowymi m.in. do walki z patogenami. Co ciekawe, mimo że są niezbędne dla roślin, sprawdzają się także w leczeniu, lub zapobieganiu wielu chorób u ludzi.

Nie będzie zaskoczeniem, że głównym źródłem substancji fitochemicznych dla człowieka są owoce, warzywa, przyprawy czy herbata. Aktualnie naukowcy sugerują, że istnieje około 4000 związków będących fitochemikaliami.

Jedne z nich sa enzymami, kwasami tłuszczowymi inne białkami, minerałami i witaminami o szerokim spektrum działania, począwszy od właściwości antywirusowych, przeciwgrzybicznych antyzapalnych i na antyoksydacyjnych skończywszy. Dla przykładu koenzym Q10 to chinon, witamina B2 to flawina, witamina E to tokoferol. Do najpopularniejszych z nich zaliczyć można grupy flawonoidy, luteiny, izoflawony, antocyjanidyny czy karotenoidy.
W związku z tym, że kwas fulwowy powstaje de facto z resztek roślin, również i w nim możemy znaleźć związki fitochemiczne. Badanie dotyczące analizy fitochemicznej kwasu humusowego wyraźnie wykazały obecność flawonoidów, chinonu, garbników i związków fenolowych.

Flawonoidy są określane mianem naturalnych modyfikatorów odpowiedzi biologicznej, a więc determinują odpowiedź immunologiczną organizmu. Posiadają swoistą zdolność do modyfikowania reakcji organizmu na alergie i wirusy oraz wykazują działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwnowotworowe.

zródło 

Phytochemical analysis, antibacterial, antifungal and antiinflammatory activity of humic acid. Nivetha M. 2019

 

Niedawne odkrycia naukowe określiły skład kwasów fulwowych i humusowych jako substancje zawierające znaczną ilość odżywczych grup fitochemicznych, w tym hormonów, steroli, kwasów tłuszczowych, polifenoli i ketonów, które obejmują między innymi: flawiny, flawonoidy, flawony, garbniki, katechiny, chinony, izoflawony, czy tokoferole. Związki te są jednymi z najbardziej wartościowych i obiecujących składników odżywczych o działaniu przeciwnowotworowym, które można znaleźć w naszej żywności i suplementach prozdrowotnych.

Mogłoby się wydawać, że fitochemikalia rozpadają się w naturalnym procesie produkcji kwasu fulwowego, który polega na rozkładzie materii organicznej. Na szczęście procesy humifikacji zapobiegają całkowitemu rozkładowi pierwotnych fitochemicznych składników ochronnych i zamienieniu się z powrotem w podstawowe pierwiastki mineralne, jednocześnie tworzą ich wysoce skoncentrowane struktury. Innymi słowy fitochemikalia pozostają nienaruszone i specyficznie połączone w substancjach humusowych, będących cennymi pozostałościami naturalnych substancji zawartych w owocach, kwiatach, pyłku, orzechach i nasionach, a także częściach wegetatywnych, w tym korzeniach, łodygach i liściach. Nawet roślinne kwasy nukleinowe, RNA i DNA pozostają nienaruszone.

 

zródło 

Fulvic acid and Humic substance – Robert H. Faust by fulvica biosciences

Na przestrzeni dziejów nutraceutyki, takie jak różnorodne fitochemikalia z roślin leczniczych i suplementy diety, były stosowane jako terapie wspomagające w wielu stanach chorobowych, w tym w infekcjach wirusowych. Najnowsze badania dotyczące stosowania terapii wspomagających o właściwościach przeciwwirusowych sugerują, że fitochemikalia mogą być korzystne w leczeniu i/lub profilaktyce COVID-19.

Adjunctive Nutraceutical Therapies for COVID-19. Lalita Subedi. 2021

 

 

Jak zażywać kwas fulwowy Kikaboni?

Jedna butelka na jeden miesiąc

Butelka kwasu fulwowego Kikaboni zawierająca 500 ml produktu zapewnia całomiesięczne zapotrzebowanie dla organizmu przy zażywaniu go zgodnie z zalecaną dawką.

Zalecane dawkowanie

Zażywaj dwa razy dziennie po 8 ml. Zalecaną dawkę można podwoić w sytuacji stresu, przemęczenia lub wzmożonego wysiłku fizycznego.
Przed użyciem wstrząśnij butelką.
Ze względu na smak zalecamy spożywać kwas fulwowy rozcieńczony z sokiem lub po spożyciu popić inną substancją, która zabije nieprzyjemny posmak. Kwas fulwowy to naturalny i organiczny produkt bez żadnych domieszek. Ma naturalnie gorzki i cierpki smak, będący rezultatem dużej zawartości minerałów i substancji śladowych oraz niskiego pH.

Niektóre osoby zażywające kwas fulwowy po raz pierwszy mogą doświadczyć efektów oczyszczania organizmu. Objawami odtruwania mogą być: lekki ból głowy i mięśni, dyskomfort w stawach, chwilowe zmęczenie, czasem lekkie rozwolnienie lub zatwardzenie, rzadziej wypryski na skórze. Efekty te – jeżeli wystąpią – mijają zwykle po 2-3 dniach i nie pojawiają się ponownie w trakcie regularnego zażywania produktu. Taka reakcja na kwas fulwowy jest całkowicie normalna i oznacza początek powrotu do równowagi w organizmie. W przypadku pojawienia się powyżej opisanych symptomów nie należy przerywać przyjmowania produktu tylko zredukować jego dzienną dawkę, np. do jednej czwartej standardowej dawki. Gdy efekty detoksykacji ustąpią, należy powrócić do zalecanej dziennej dawki.
Literatura naukowa nie wskazuje żadnych przeciwwskazań do regularnego zażywania kwasu fulwowego. W przypadku jednoczesnego zażywania leków na choroby chroniczne rekomendujemy skonsultowanie się z lekarzem lub farmaceutą i stosowanie się do ich wskazań.
Ze względów zapobiegawczych nie polecamy używania produktu przez kobiety ciężarne oraz dzieci. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.

Przechowywanie

Kwas fulwowy Kikaboni powinien być przechowywany w suchym i chłodnym miejscu, w temperaturze pokojowej lub niższej. Kwas fulwowy jest stabilny w niskich i wysokich temperaturach, jednak jako dodatkowe zabezpieczenie, po otwarciu butelki zalecamy przechowywanie jej w lodówce. Należy unikać długotrwałego wystawienia produktu na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.
Produkt powinien być przechowywany w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Pij kwas fulwowy w połączeniu z innymi napojami!

 

i polecamy ciekawy film 

 

Polecane produkty