Sok z Triphala - oczyszczenie i nie tylko

03-03-2019

 

Najpopularniejszymi ziołowymi lekami w branży zdrowej żywności są te, które promują ruchy jelit. Powód jest dość prosty, ponieważ bardzo częstym problemem dla tak wielu osób jest zaparcie i nieprawidłowość jelit. Zastanów się, jak niezwykle cenna jest formuła, która nie tylko reguluje ruchy jelit, ale jednocześnie wykonuje następujące czynności:

* Poprawia trawienie,
* Zmniejsza poziom cholesterolu w surowicy,
* Poprawia krążenie (wzmacnia funkcję adrenergiczną),
* Zawiera 31% kwasu linolowego,
* Wywiera zaznaczony efekt kardioochronny,
* Zmniejsza wysokie ciśnienie krwi,
* Poprawia funkcję wątroby,
* Ma sprawdzone właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe,
* Wykrztuśny, hipotensyjny.

Brzmi jak panaceum? Cóż, praktycznie to jest.

Sok Triphala, jak się go nazywa, jest najpopularniejszą ajurwedyjską ziołową formułą Indii, ponieważ jest skutecznym środkiem leczniczym i oczyszczającym przewód pokarmowy, który wspiera również siłę organizmu. Konstytucja wegetariańskich Hindusów nie może dłużej tolerować ostrych środków przeczyszczających niż wegetarianie w innych krajach. Ze względu na wysoką wartość odżywczą, Triphala w płynie w unikalny sposób oczyszcza i detoksykuje na najgłębszych poziomach organicznych bez wyczerpywania zasobów organizmu. To sprawia, że jest to jeden z najcenniejszych preparatów ziołowych na świecie.

Czym Triphala różni się od innych środków oczyszczających jelita? Istnieją dwa podstawowe rodzaje ziołowych środków oczyszczających jelita. Jeden nazywa się przeczyszczającym i obejmuje zioła takie jak senna, rabarbar, leptandra, buckthorne i cascara. Często zawierają one gorzkie zasady w postaci antrochinonów, które działają poprzez stymulowanie perystaltycznego działania wyściółki jelitowej, bezpośrednio lub poprzez promowanie wydzielania żółci przez wątrobę i pęcherzyk żółciowy.

Drugi rodzaj środka oczyszczającego to środek przeczyszczający luzem, w tym łagodne zioła, takie jak babka płesznik i nasiona lnu. Jest to bardziej odżywcze i zwykle nie ma żadnego znaczącego bezpośredniego wpływu na wątrobę lub pęcherzyk żółciowy. Zamiast tego działają jak gąbka poprzez obrzęk i wchłanianie płynu, działając w ten sposób jako miotła jelitowa.

Sok Triphala łączy w sobie zarówno działanie odżywcze, jak i oczyszczające krew i wątrobę. Ma jednak niewielką funkcję łagodzącego lub smarującego środka przeczyszczającego. Ma trochę antrochinonów, które pomagają stymulować przepływ żółci i perystaltykę. Aspekt żywieniowy ma postać wysokiej zawartości witaminy C oraz obecności oleju linolowego i innych ważnych składników odżywczych, które czynią go bardziej tonikiem.

Ludzie potrzebujący środków przeczyszczających to ci, których nieregularność jelit spowodowana jest przez wątrobę i przekrwienie pęcherzyka żółciowego, zwykle towarzyszą im w pewnym stopniu toksyny krwi. Potrzebujący lekoopornych środków przeczyszczających to osoby z suchością jelitową spowodowane różnymi czynnikami metabolicznymi, w tym niedoborem żywieniowym, a także stanem nadmiernej energii hipermetabolicznej. Sok Triphala okazuje się przydatny przy wszelkiego rodzaju zaparciach, z wyjątkiem tego, że spowodowany jest brakiem energii życiowej lub chi. Nawet w przypadku tego drugiego typu, nie spowoduje to dalszego wyczerpania takiej osoby i może być dobrze działający, jeśli jest połączony z innymi ziołami wzmacniającymi chi, krew lub yang, takimi jak żeń-szeń dla tonizacji chi, tang kuei dla tonifikacji krwi i przygotowany akonit na tonację yang.

Ziołowe uzdrawianie jest w dużej mierze kwestią strategii. Jedno podejście może podkreślać tonizację, podczas gdy inne podkreśla eliminację. Problem z nadmiernym zaakcentowaniem tonizacji jest taki, że może prowadzić do dalszej stagnacji i zatłoczenia w nadmiarze. Podkreślenie eliminacji poprzez nadużywanie środków przeczyszczających u osób już niedorozwiniętych może dodatkowo zubożyć w organizmie zapas minerałów i niezbędnych witamin z grupy B, a także może powodować brak równowagi korzystnych mikroorganizmów jelitowych. Rezultatem jest słabość z prawdopodobną tendencją do chronicznego zmęczenia i niedokrwistości. Ponieważ ciało jest zawsze zaangażowane w utrzymywanie i zdobywanie siły poprzez dobre odżywianie, a także eliminowanie odpadów, Płyn Triphala jest wyjątkowy, ponieważ w naturalny sposób może jednocześnie wspierać oba procesy życiowe.

Ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych, lekarze ajurwedyjscy na ogół nie uważają Triphala jako zwykłego środka przeczyszczającego. Niektóre badania naukowe i praktyczne doświadczenia osób, które używały go przez wieki wykazały, że Triphala w płynie jest skutecznym oczyszczaczem krwi, który pobudza wydzielanie żółci, ponieważ odtruwa wątrobę, pomaga trawić i przyswajać oraz znacząco obniża poziom cholesterolu i lipidów w surowicy w całym ciele. W rezultacie jest uważana za rodzaj powszechnego panaceum i jest najczęściej przepisywaną formułą ziołową.

Popularnym powiedzeniem ludowym w Indiach jest: "Nie ma matki? Nie martw się tak długo, jak masz Triphala." Powodem jest to, że Hindusi wierzą, że Sok Triphala jest w stanie zadbać o narządy wewnętrzne ciała, tak jak matka troszczy się o jej dzieci. Każdy z trzech ziołowych owoców Triphala dba o ciało, delikatnie promując wewnętrzne oczyszczanie wszystkich stanów stagnacji i nadmiaru, a jednocześnie poprawia trawienie i asymilację.

My, zielarze, wierzymy, że długowieczność i wrodzona moc ziół, takich jak Sok Triphala, są po spożyciu wchłaniane energetycznie i przekazywane naszym rezerwom. Ta wiara istnieje w przypadku ziół, takich jak dziki żeń-szeń, gdzie okazało się, że okazy, które "przetrwały" dekady stresu klimatycznego zawierają najwyższe stężenie ginsenozydów. Drzewo Ginkgo to kolejna z tych długowiecznych roślin, których ewolucja sięga od tysiącleci do czasów dinozaurów.

Trzy owoce Triphali (Harada, Amla i Bihara) odpowiadają każdemu z "trzech rodzajów humoru" lub "tridosha" z indyjskiej medycyny ajurwedyjskiej. Według teorii ajurwedy ciało składa się z trzech dosh lub humorów. Vata jest czasami tłumaczony jako "wiatr", który odpowiada umysłowi i układowi nerwowemu. Jego natura jest sucha, zimna, lekka i aktywująca. Drugi to pitta, który jest również tłumaczony jako "ogień" lub "żółć". Jest odpowiedzialny za wszystkie przemiany metaboliczne, w tym trawienie i przyswajanie pokarmu, a także przyswajanie i klarowność myśli i zrozumienia. Natura pitta jest przede wszystkim gorąca, wilgotna i lekka. Kapha jest czasem tłumaczony jako humor "woda" lub "śluz" i odpowiada za wszystkie funkcje anaboliczne lub budujące, takie jak rozwój tkanki mięśniowej i kostnej. Jego natura jest chłodna, wilgotna i ciężka.

Harada, o gorzkim posmaku, kojarzy się z poczuciem humoru i najsilniejszym powietrzem i przestrzenią. Leczy nierówności i choroby vata humoru. Harada ma właściwości przeczyszczające, ściągające, nawilżające, przeciwpasożytnicze, przeciwzakrzepowe i nerwowe. Jest zatem stosowany w leczeniu ostrych i przewlekłych zaparć, nerwowości, lęków i uczuć ciężkości fizycznej.

Wśród Tybetańczyków Harada jest tak czczona ze względu na swoje oczyszczające cechy, że jest to mały owoc, który jest przedstawiony w rękach "buddyzmu medycyny" w ich świętych obrazach lub tankach. Z trzech owoców, Harada jest najbardziej przeczyszczająca i zawiera antrochinony podobne do tych występujących w rabarbarie i cascara.

Amla ma kwaśny smak i odpowiada humorowi pitta oraz elementowi ognia w medycynie ajurwedyjskiej. Jest to tonik chłodzący, ściągający, łagodnie przeczyszczający, zmienny, przeciwgorączkowy. Jest stosowany w leczeniu zaburzeń równowagi ognia, takich jak wrzody, zapalenie żołądka i jelit, zaparcia, biegunka, przekrwienie wątroby, erupcje, infekcje i pieczenie w całym ciele. W różnych badaniach wykazano, że Amla ma łagodne właściwości antybakteryjne, a także wyraźną aktywność wykrztuśną, przeciwwirusową i kardiotonową.

Amla jest najwyższym naturalnym źródłem witaminy C, mającym 20-krotność zawartości witaminy C pomarańczy. Witamina C w Amli jest wyjątkowo stabilna termicznie. Nawet po bardzo długim czasie Amla nie traci zawartości witaminy C, która była obecna, gdy była świeżo zebrana z drzewa. To samo dotyczy Amli, która została wysuszona i przechowywana przez okres do roku. Ta wiekowa i stabilna termicznie forma witaminy C, którą posiada Amla, wynika z obecności pewnych garbników, które wiążą i hamują jej rozpraszanie.

Bihara ma działanie ściągające, tonizujące, trawienne i przeciwskurczowe. Jego podstawowy smak jest cierpki, a drugi jest słodki, gorzki i cierpki. Jest ukierunkowany na nierównowagę związaną z kapha lub humusem śluzu, odpowiadającą elementom ziemi i wody w medycynie ajurwedyjskiej. W szczególności Bihara oczyszcza i równoważy nadmiar śluzu, leczy astmę, stany oskrzeli, alergie i czkawkę.

 

http://www.multistore24.pl/triphala-w-plynie-bio-slim-liquid.html