Lukrecja gładka, Glycyrrhiza gabra, to unikalne w smaku zioło, wykorzystywane od tysiącleci w medycynie. Znana jest jako słodzik znajdujący się w wielu napojach bezalkoholowych, produktach spożywczych, przekąskach czy ziołowych lekach. Powszechne jest przekonanie, że to zdrowa, naturalna substancja, która spożywana w dowolnych ilościach nie powoduje skutków ubocznych.
Źródło słodyczy: glicyryzyna
Składnikiem aktywnym lukrecji – decydującym też o jej wyjątkowym smaku – jest kwas glicyryzynowy (występujący w postaci glicyryzyny). Glicyryzyna jest 50 razy słodsza od sacharozy i w przeciwieństwie do sztucznych substancji słodzących, takich jak aspartam, sacharyna i cyklamaty, nie zawiera cząsteczek siarki oraz zachowuje swą słodycz poddana obróbce cieplnej.
Lecznicze właściwości korzenia lukrecji
Zawarty w korzeniu lukrecji kwas glicyryzynowy ma szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach medycyny ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, przeciwreumatyczne, przeciwbakteryjne, rozkurczowe. Glicyryzyna jest pomocna w leczeniu chorób autoimmunologicznych, układu pokarmowego czy depresji.
Lukrecja zapobiega rozwojowi próchnicy, gdyż zmniejsza liczebność paciorkowca zieleniejącego w jamie ustnej. Poleca się jej stosowanie przy: zapaleniu migdałów, zapaleniu oskrzeli, astmie czy wirusowym i toksycznym zapaleniu wątroby. Odwar z korzenia tego zioła służy pomocniczo w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Korzeń lukrecji może być także stosowany zewnętrznie i często wykorzystywany jest w kuracjach kosmetycznych, szczególnie do pielęgnacji skóry i włosów.
Dawkowanie i przeciwwskazania
Lukrecja jest sprzedawana w różnych formach, należy jednak pamiętać, aby nie zażywać jej w nadmiarze. Wysokie dawki przyjmowane przez dłuższy czas mogą powodować obrzęki, a także wzrost ciśnienia krwi, zawroty głowy czy ospałość. Lukrecji nie można stosować przy: chorobie wątroby połączonej z zastojem żółci, marskości wątroby, nadciśnieniu tętniczym, zaburzeniach równowagi wodno-elektrolitowej (np. hipokaliemii) czy niewydolności nerek. Nie należy również zażywać jej w ciąży i podczas karmienia piersią.