SUPLEMENT DIETY WSPOMAGAJĄCY
PRAWIDŁOWE DZIAŁANIE PROSTATY
Pomi-T ® był testowany i oceniony w najbardziej solidnych BADANIACH KLINICZNYCH II fazy, randomizowanych z zastosowaniem podwójnie ślepej próby, z udziałem 203 mężczyzn. Badania kliniczne oceniły wpływ suplementu Pomi-T ® na wysokość poziomu PSA u badanych mężczyzn.
Formuła Pomi-T ® do badań klinicznych została opracowana przez brytyjski zespół naukowców we współpracy z Uniwersytetem Cambridge, National Cancer Research Network (NCRN) oraz National Cancer Research Institute (NCRI) na podstawie obszernego przeglądu międzynarodowej laboratoryjnej i klinicznej literatury naukowej. Badanie brytyjskiego NCRN Pomi-T ® trwało pół roku i kierował nim profesor Uniwersytetu Cambridge Robert Thomas , wiodący brytyjski onkolog , który naukowo bada wpływ diety i stylu życia na zdrowie. Badanie było czysto naukowe – bez wsparcia od sponsorów komercyjnych.
Wyniki tego innowacyjnego badania zostały zaprezentowane i opublikowane podczas konferencji ASCO w Chicago (Amerykańskie Towarzystwo Onkologii Klinicznej) w 2013 r., na jednej z zaledwie dziesięciu prezentacji ustnych przeprowadzonych w ramach tej sekcji, co stanowi o wadze i znaczeniu tych wyników.
Suplement diety zawierający zestaw naturalnych, zrównoważonych składników: brokuły, owoce granatu, kurkumę i wyciąg z zielonej herbaty SKUTECZNIE WSPOMAGAJĄCY PRAWIDŁOWE FUNKCJONOWANIE PROSTATY. Prowadzenie zdrowego stylu życia i stosowanie zróżnicowanej diety bogatej w polifenole roślinne są niezbędne dla zachowania dobrego stanu zdrowia.
Cztery całkowicie naturalne składniki zostały oczyszczone, skoncentrowane i umiejętnie połączone oraz zawarte w roślinnej kapsułce – wygodnej do codziennego stosowania. Pomi-T ® dostarcza szeroką gamę, korzystnych dla zdrowia polifenoli, z których każdy ma swoje unikalne właściwości. Nie zawiera konserwantów, barwników, aromatów ani cukru, a także substancji wypełniających i chelatujących. Pomimo, że wszystkie składniki posiadają certyfikat od dostawców, dodatkowo każdy składnik Pomi-T ® podlega kontroli wysokiej jakości w badaniach laboratoryjnych, dzięki czemu wolne są od wszelkich zanieczyszczeń. Pomi-T ® produkowany jest zgodnie z zatwierdzonymi procesami produkcyjnymi na poziomie jakości zgodnej z międzynarodowymi standardami.
DWIE KAPSUŁKI POMI-T® ZAWIERAJĄ:
Brokuły: kwiaty i łodygi (Brassica oleracea L.) – 300 mg;
Kurkuma: kłącza (Curcuma Longa L.) – 300 mg;
Granat: cały owoc (Punica Granatum L.) – 300 mg;
Wyciąg z liści zielonej herbaty (Camellia Sinesis L.) – (5: 1) – 60 mg
(co odpowiada 300 mg zielonej herbaty z zawartością kofeiny 4,8 mg).
SKŁAD:
sproszkowane kwiaty i łodygi brokułów (Brassica oleracea L.), sproszkowane kłącza kurkumy (Curcuma Longa L.), sproszkowany owoc granatu (Punica Granatum L.), roślinna otoczka żelowa (hydroksypropylometyloceluloza), wyciąg z liści zielonej herbaty (Camellia Sinesis L.)
OPAKOWANIE ZAWIERA:
60 kapsułek I wystarczy na jeden miesiąc.
ZALECANE SPOŻYCIE:
2 kapsułki dziennie popijając wodą podczas lub po posiłku. Mężczyźni, którzy uczestniczyli w badaniu klinicznym Pomi-T®, przyjmowali dwie kapsułki dziennie.
OSTRZEŻENIA:
nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie wskazany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- wiecej informacji
Wyłączną międzynarodową licencję na produkt Pomi-T ® posiada szwajcarska firma farmaceutyczna Helsinn Integrative Care należąca do grupy Helsinn Healthcare S.A. – światowego lidera w dziedzinie leczenia onkologicznego z 40-letnim doświadczeniem.
Pomi-T ® produkowany jest w ścisłej zgodności z zasadami Dobrej Praktyki Wytwarzania i Zapewnienia Jakości.
Zobowiązanie do jakości leży w standardach produkcyjnych i kontroli jakości, którą stosowana jest do każdego procesu.
Procedury produkcyjne Helsinn są certyfikowane, ujednolicone i wysoce regulowane, zapewniając wysokiej jakości produkty.
Wszystkie składniki Pomi-T ® są dokładnie testowane w celu zapewnienia ich autentyczności i czystości.
CO TO SĄ POLIFENOLE ?
Fitochemikalia to substancje czynne pochodzenia roślinnego – naturalne związki chemiczne występujące w roślinach – nadają im barwę, smak i aromat. W naturze jest wiele naturalnych fitochemikaliów żywieniowych.
Polifenole są jedną z największych i najbardziej znanych substancji fitochemicznych w grupie
i dodatkowo dzielone na mniejsze grupy ze względu na zróżnicowany charakter. Obecnie najlepiej poznaną grupą polifenoli, a zarazem najbardziej liczną, są flawonoidy. W naturze polifenole są potrzebne roślinom, w celu ochrony przed owadami, grzybami i wirusami.
Polifenole są przeciwutleniaczami (antyoksydantami) którym przypisuje się dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka.
Więcej informacji na temat polifenoli i ich efektów można znaleźć w publikacji naukowej: Phytochemicals in cancer prevention and management
Polifenole można podzielić pod względem budowy na trzy główne grupy związków organicznych, jak:
Najlepsze źródła polifenoli
Nasz organizm nie jest w stanie syntetyzować polifenoli samodzielnie i dlatego musimy jest dostarczać systematycznie z zewnątrz.
Największe stężenie polifenoli występuje w skórce owoców. Głównym źródłem polifenoli w pożywieniu są owoce i warzywa, niemniej zawartość polifenoli w poszczególnych gatunkach warzyw i owoców jest zróżnicowana. Ponadto, polifenole wchodzą w skład np. zielonej herbaty, yerba mate, kakao, orzechów, ziaren i warzyw strączkowych.
Poziom polifenoli w pożywieniu jest w dużej mierze zależny od sposobu jej przechowywania oraz stosowanych technik przyrządzania posiłków. Przetwarzanie i oczyszczanie roślinnego pokarmu wpływa na obniżenie poziomu przeciwutleniających związków w pożywieniu.
Kwasy fenolowe
Kwasy fenolowe posiadają silne działanie antynowotworowe. Ponadto działają one antybakteryjnie. Oprócz wspomnianych już kwasów takich jak: galusowy, elagowy, salicylowy, hydroksybenzoesowy, chlorogenowy, syryngynowy można wymienić jeszcze kwas wanilinowy.
Cenne flawonoidy
Jedną z trzech grup polifenoli są flawonoidy (bioflawonoidy), które znacząco zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby serca i układu krążenia. Związki flawonoidowe chroni nie tylko przed chorobą wieńcową, ale również przed udarem mózgu i nowotworami płuc. Spożywanie produktów pochodzenia roślinnego, które są bogate we flawonoidy oraz wypijanie około 1 lampki czerwonego wina pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych. Flawony występują w zielonej herbacie, miłorzębie, pietruszce (korzeń i naciowy), selerze naciowym, jabłkach, wiśniach, winogronach i cytrynach. Flawanony występują w pomarańczach i grejpfrutach. Źródła flawanoli to: jabłka, brzoskwinie, czerwone winogrona.
Flawonole – silne barwniki
Flawonole należące do grupy flawonoidów nadają owocom żółtą barwę. Flawonole zasługują na szczególną uwagę. Ich działanie polega na hamowaniu procesu utleniania frakcji LDL cholesterolu i utrzymaniu optymalnego poziomu cholesterolu HDL. Utrzymanie odpowiedniej ilości flawonoli w diecie umożliwia poprawę profilu lipidowego oraz hamowanie tworzenia się blaszek miażdżycowych. Flawonole zmniejszają ryzyko rozwoju guzów nowotworowych. Flawonole występują w takich owocach jak: ciemne winogrona, jabłka, czarny bez, dzika róża, czereśnie, czarna porzeczka, truskawka, żurawina, aronia, czarna jagoda, malina, a także w: brokułach, żółtej cebuli, kaszy gryczanej, pomidorach, szpinaku.
Antocyjany – wartościowe barwniki
Antocyjany są barwnikami nadającymi owocom niebieski, fioletowy lub czerwony kolor. Najwięcej barwników rozpuszczalnych w wodzie znajduje się w niektórych jagodowych owocach. Antocyjany są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę oraz charakteryzują się bardzo dużą aktywnością biologiczną. Antocyjany są stosowane w leczeniu wrzodów, krótkowzroczności i kruchości naczyń krwionośnych. Wartościowe barwniki mogą też wpływać na opóźnienie rozwoju choroby wieńcowej i arteriosklerozy. Antocyjany działają przeciwzapalnie i skutecznie łagodzą stres oksydacyjny.
Proantocyjany są jedną z grup tanin. Wyróżniają się one na tle innych związków silną aktywnością przeciwutleniającą. Moc antyoksydacyjna tych związków organicznych jest około 50 razy silniejsza w porównaniu z witaminą C. Wymienione związki organiczne zapewniają ochronę przed uszkodzeniami powodowanymi przez słońce. Wpływają one także na poprawę widzenia i krążenia krwi.
Antocyjany i proantocyjany występują w dużych ilościach w takich owocach jak: aronia, czarna porzeczka, truskawka, winogrona, wiśnie, bez czarny, borówka czernica, jeżyny, malina, poziomka, granat, żurawina, występują też w warzywach – czerwonej cebuli, czerwonej kapuście, burakach, bakłażanie.
Najbardziej znane fitochemikalia:
ZALETY POLIFENOLI
Polifenole przejawiają doskonałe własności antybiotyczne – działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo. Działają również przeciwalergicznie i przeciwzakrzepowo. Zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca, opóźniają procesy starzenia, wpływają pozytywnie na jakość życia.Są niezwykle skutecznym lekiem w przypadku infekcji żołądkowo-jelitowych. Posiadają nieocenione wprost znaczenie dla budowania mocy układu immunologicznego. Mają ogromną zdolność wychwytywania lub hamowania powstawania wolnych rodników.Wskutek wymienionych właściwości są zaliczane do jednych z najskuteczniejszych substancji strzegących przed chorobami nowotworowymi.
Fragment książki z cyklu „Barwy Twojego Zdrowia” – „Tajemnice suplementacji odżywiania”, Autor: Janusz Dąbrowski, czytaj więcej: http://www.eioba.pl/a/1ob5/jaki-wplyw-na-nasze-zdrowie-maja-wtorne-substancje-roslinne#ixzz1oAs8TccD
Niniejsza strona wskazuje na opublikowane dane laboratoryjne, a zwłaszcza na mechanizmy potencjalnie istniejące w żywności pochodzenia roślinnego, ale nie oznacza, że Pomi-T® powoduje takie skutki.
Działanie antyoksydacyjne (przeciwutleniające):
Najczęściej wymienianym działaniem przeciwnowotworowym fitochemikali – chemicznych substancji roślinnych jest działanie antyoksydacyjne, które chroni DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi powodowanymi przez czynniki kancerogenne pobrane z żywności lub środowiska [Porrini, Parada, McLarty, Sonn]. Antyoksydanty albo bezpośrednio eliminują wolne rodniki, albo dostarczają substancji odżywczych bądź głównych enzymów antyoksydacyjnych, tj. dysmutazy ponadtlenkowej, glutationu lub katalazy. FDA (amerykańska Agencja Żywności i Leków) wydawała tabele pozwalające na zmierzenie zdolności żywności do absorbowania szkodliwych form tlenu, tzw. Zdolności Absorpcji Rodników Tlenowych (Oxygen Radical Absorbance Capacity — ORAC), ale obecnie z nich zrezygnowano, gdy tylko stwierdzono, że własności antyoksydacyjne to tylko część większej całości.
Działanie fitoestrogenów:
Niektóre polifenole dają delikatne efekty hormonalne, w tym zwłaszcza izoflawony, daidzeina, genisteina oraz glicyteina, występujące w soi, orzeszkach ziemnych i roślinach strączkowych. Substancje te lekko blokują receptory estrogenu u kobiet, ograniczając szkodliwe działanie ich własnego estrogenu, tak samo jak hamują działanie 5 alfa reduktazy, przyczyniając się do obniżenia poziomu testosteronu u mężczyzn.
Działanie przeciwzapalne:
Chociaż ostre stany zapalne są konieczne do zwalczania infekcji, nadmierne i chroniczne zapalenia prowadzą do uwalniania cytokin sprzyjających powstawaniu nowotworu.
Działanie przeciwcukrzycowe:
Cukrzyca typu drugiego kojarzona jest z odpornością na insulinę oraz znacznym zróżnicowaniem poziomów insuliny. Wiele nowotworów posiada receptory insuliny, które przyspieszają ich wzrost w przypadku nadmiernej stymulacji. Dlatego też chorzy na cukrzycę typu drugiego są bardziej narażeni na chorobę nowotworową i jej nawroty po terapii. Polifenole obniżają indeks glikemiczny węglowodanów, a tym samym ograniczają ryzyko cukrzycy.
Bezpośrednia modulacja znaków rozpoznawczych raka:
Komórki rakowe przechodzą szereg procesów biochemicznych, aby szybciej wzrastać, atakować przyległe organy i dokonywać przerzutów. Badania laboratoryjne komórek rakowych i normalnych prowadzone na płytkach Petriego wykazały, że niektóre składniki pokarmowe mogą bezpośrednio spowalniać te procesy:
Zielona i czarna herbata, bogata w galusan epigallokatechiny (EGCG) blokuje dekarboksylazę ornityny, enzymu sygnalizującemu komórce obejście apoptozy1. Zielona herbata hamuje proliferację komórek nowotworu piersi i prostaty, blokuje odróżnicowanie i angiogenezę [Yang].
Kurkuma dzięki kurkuminie posiada żółtą barwę – spowalnia wzrost komórek raka prostaty poprzez blokowanie cyklu komórkowego, zwiększenie apoptozy oraz zapobieganie inwazji i migracji komórek(3, 4). Kurkuma spowalnia działanie kinazy tyrozynowej EGFR5, posiada właściwości hamujące COX-I oraz przeciwzapalne, spowalnia wzrost własnych komórek macierzystych skutkujący rakiem piersi bez szkód dla normalnych komórek [Kakarala].
Granat, bogaty w kwas elagowy, w badaniach laboratoryjnych hamuje proliferację komórek raka prostaty i pobudza apoptozę [Retitig, Lansky, Malik, Khan, Barber, Choi].
W liniach komórkowych raka piersi granat podnosi markery adhezji komórek i ogranicza migracje kojarzone z przerzutami [Rocha, Wang]. Więcej dowodów kliknij tutaj : http://www.altmedrev.com/publications/13/2/128.pdf
Brokuł dzięki znacznej zawartości izotiocyjananu i sulforafanu hamuje wzrost i przyspiesza apoptozę komórek rakowych. Regularne stosowanie przez ludzi zwalnia działanie genów związanych z powstawaniem nowotworów i przyspiesza działanie tych, które powodują ich supresję, zwłaszcza wśród 50% populacji ze zmutowanym genem S-transferazy glutationowej [Gasper, Moysich, Joseph, Heinen]
Dieta bogata w polifenole, naturalne substancje roślinne zawarte w zdrowej żywności, obniża ryzyko chorób przewlekłych, takich jak demencja, wysoki poziom cholesterolu, artretyzm, choroby serca, starzenie się skóry i degeneracja mięśni [Denny, Elments, Karppi, Rezai-Zadeh, Porrini]. Dobrze prowadzone badania wśród ludzi dowodzą związku między regularnym stosowaniem polifenoli a obniżonym ryzykiem zachorowania na raka, w tym raka piersi [Hu], trzustki [Banim], przełyku [Sun], jajników [Wu, Tung], prostaty [Giovannucci, Chaoyang, Joseph] i skóry [Heinen].
Przeciwnowotworowe działanie polifenoli nie kończy się z chwilą wydania diagnozy onkologicznej. Osoby, które przeżyły raka piersi i stosują dietę bogatą w polifenole roślinne, soję i zieloną herbatę, wykazują niższe ryzyko nawrotu choroby [Pierce, Buck, Boyapati, Ogunleye]. Osoby z rakiem skóry spożywające duże ilości liściastych warzyw zielonych i brokułów wykazują niższe wskaźniki powstawania nowych nowotworów [Heinen]. Zdrowy tryb życia i dieta bogata w polifenole wiązana jest również z wolniejszą progresją poziomu PSA u mężczyzn z wolno rosnącym rakiem prostaty [Ornish].
Suplementy diety dzielą się na dwie główne kategorie. Jedne zawierają chemiczne wyciągi z produktów żywnościowych skoncentrowane w tabletkach, a drugie koncentraty wybranych pełnowartościowych produktów żywnościowych.
Suplementy zawierające wyciągi chemiczne
Ogólnie mówiąc, największe kategorie tych suplementów zawierają minerały i witaminy, chociaż mogą również obejmować wyciągi polifenoli, takie jak likopen, palma sabałowa i genisteina.
Pomimo danych wskazujących, że dieta uboga w minerały i witaminy jest kojarzona z większym ryzykiem zachorowania na raka i podwyższenia wskaźnika jego nawrotów [Chaoyang, Reichman, Leitzmann, Rock, Shenk], większość badań nad suplementacją minerałami i witaminami nie wykazuje żadnych korzyści lub lekko podwyższone ryzyko zachorowania:
Najważniejsze z tych badań to SELECT, które wykazały wzrost zachorowalności na raka prostaty po suplementacji witaminą E i selenem [Klein]; badania CARET i ATBC nad alfa tokoferolem i beta karotenem wskazały na wyższe ryzyko raka płuc [Heinonen, Omenn]; dwa badania w Skandynawii dowodzą wyższego ryzyka nowotworu po suplementacji witaminą B [Ebbing, Figueiredo]; Profesjonalne Badania Zdrowotne (Health Professional Study) wiąże suplementację cynkiem w dawce powyżej 100 mg dziennie z postępem raka prostaty [Leitzmann]. W randomizowanej próbie kontrolowanej obejmującej mężczyzn z rakiem prostaty nie zaobserwowano żadnych efektów w poziomie PSA po podawaniu pigułek zawierających genisteinę, daidzeinę i inne izoflawony [Shröder]. W większym badaniu palmy sabałowej lub genisteiny nie wykazano żadnych pozytywnych skutków dla raka prostaty lub łagodnego przerostu gruczołu krokowego. Podobnie, pomimo początkowego entuzjazmu związanego z obserwacjami poczynionymi w kohortowym badaniu działania likopenu [Giovannucci], ostatnie dwie randomizowane próby kontrolowane wśród mężczyzn nie wykazały różnic w stosunku do placebo [Barber, Clark], a badania kobiet nie wskazują na ograniczenie ryzyka zachorowania na raka piersi dzięki regularnemu przyjmowaniu tych suplementów [Hu].
W jednym tylko badaniu, SU.VI.MAX, po podaniu kwasu askorbinowego, witaminy E, beta karotenu, selenu i cynku wobec placebo stwierdzono spadek ryzyka zachorowania na raka prostaty [Hercberg], ale autorzy twierdzą, że było to związane z faktem, że u mężczyzn we Francji zawartość mikroskładników jest niższa [Myer]. Badania australijskie wykazały, że u osób stosujących beta karoten i witaminę E w formie suplementu szybciej powstawały nowe guzy skórne, przy czym to samo zaobserwowano u osób na diecie ubogiej w polifenole [Heinen]. Na rozkład ten wskazano również w badaniu EPIC, gdzie wyższe ryzyko zachorowania na raka dotyczyło osób na diecie ubogiej w foliany i przyjmujących największe dawki folianów w suplementach. Zjawisko to spowodowało wydanie przez takie organizacje, jak Narodowy Instytut Raka, oświadczenia stwierdzającego, że długoterminowe stosowanie suplementów zawierających witaminy i substancje mineralne powinno być odradzane w okolicznościach innych niż uzupełnienie znanych braków oraz przyszłych badaniach obejmujących testy mikroelementów [cancernet-UK].
Suplementy zawierające produkty pełnowartościowe
Interwencyjne badania bogatych w polifenole suplementów diety osiągają fazę, w której zamiast ekstrahowania chemicznych mikroelementów, prowadzi się koncentrację produktów pełnowartościowych jako wygodny sposób uzupełnienia dziennej dawki polifenoli. Badania te są niestety rzadkie, bywają niedofinansowane, nierandomizowane, a w ich trakcie dochodzi do wielu nakładających się interwencji, co powoduje problemy w interpretacji wyników [Posadzki]. Pomimo tych uchybień, udaje się już uzyskać interesujące dane. W dużym badaniu kohortowym VITAL (VITamins and Lifestyle) odkryto powiązanie między stosowaniem wyciągu z nasion granatu a niższym ryzykiem raka prostaty [Brasky]. W mniejszym amerykańskim badaniu wśród mężczyzn z rakiem prostaty powiązano stosowanie wyciągu z herbaty ze znacznym spadkiem poziomu niektórych czynników wzrostu nowotworu oraz pozytywnym działaniem na poziom PSA [McLarty]. W badaniu fazy II badania mężczyzn z rakiem prostaty, czas podwajania PSA był znacznie wydłużony, a markery stresu oksydacyjnego uległy poprawie na skutek regularnego spożywania soku z grantu [Pantuck]. W kolejnych dwóch badaniach fazy II prowadzonych w USA i we Włoszech, u mężczyzn stosujących wyciąg z nasion granatu zaobserwowano podobne zmiany poziomu PSA [Carducci, Paller].
Chociaż bogate w polifenole suplementy wyglądają obiecująco, jasne jest, że nie wszystkie polifenole mają działanie przeciwnowotworowe, a polifenole mające takie własności wykazują różne działanie u różnych osób w zależności od ich kombinacji [Parada, Greenhall, Moysich, Porrini].
Największym i najbogatszym w efekty naukowe było badanie Pomi-T®. Podwójnie ślepa randomizowana próba kontrolowana obejmowała 200 mężczyzn z wolno postępującym rakiem prostaty. Zaobserwowano 63% różnicę w skali wzrostu poziomu PSA, przy czym wielu stosujących suplement diety mężczyzn pozostawało pod aktywnym nadzorem [Thomas ASCO® 2013]
Polecane artykuły (w j.polskim):